Читај ми!

Санација живописа у Жичком комплексу

У манастиру Жича код Краљева предузете су интервентне мере на заштити живописа у цркви Светог Саве која је оштећена у земљотресу пре четири, пет године. Занимљиво је да ће неколико фресака у тој цркви први пут угледати светлост дана, јер су деценијама биле сакривене од јавности.

Црква Светог Саве у манастиру Жича никада није била отворена за јавност. Због тога су углавном верници сматрали да крије неку тајну за коју су само жичке владике знале.

Делом су и били у праву, јер су још 1945. године Службе државне безбедности наредиле да се фреска са ликом цара Николаја Романова покрије, а остале са ликовима руских светаца не приказују јавности.

Монахиња Доротеа је једна од најстаријих у Жичи и само је она живи сведок тих послератних времена када је фреска покривена.

"Фреска се није смела показати. О њој се није смело ни говорити. Прекрили су је плавим пак папиром и понашали се као да она не постоји", каже монахиња Доротеа, манастир Жича.

Црква је саграђена 1935. године по налогу владике Николаја Велимировића. Живопис је осликао руски барон Никола Мајендорф док је иконостас дело аутора руског порекла Ивана Мељникова. Након санације пода и темеља цркве прешло се на заштиту фресака односно зидова чија је површина већа од 300 метара квадратних.

"Ово је пројекат заштите цркве која је саграђена тридесетих година прошлог века. Иза пројекта стоје Министарство културе и Завод за заштиту споменика културе у Краљеву", каже Душан Јовановић,  Завод за заштиту споменика културе Краљево.

Живопис богомољачке цркве у Жичи биће конзервиран у три фазе. Министарство културе је обезбедило средства за прву фазу радова.

"Овде су интервентни конзерваторско рестаураторски радови који су подразумевали најпре постављање хидрофилних фластера како би заштитили сам бојни слој од даљег пропадања. Након тога санирање оштећења у виду подклобучења помоћу самоносећих преса", каже Владимир Пајић, конзерватор рестауратор.

Након што живопис буде сачуван од даљег пропадања посебна комисија ће одлучити на који начин ће бити урађен ретуш и реконструкција недостајућих делова. Живопис ће заблистати у пуном сјају за три године и биће доступан јавности поготово русима који све више насељавају Краљево.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се