Читај ми!

Холандски расадник у Срему

Холандска компанија "Han Fleuren Holding BV" и "I -Cargo Inc" из Сремске Митровице, основале су заједничко предузеће "FLEUNERRA d.o.o" које ће бавити производњом садница воћа по европским стандардима.

Вредност инвестиције је 700 хиљада евра и биће реализована у наредне две године. Производња намењена домаћем и иностраном тржишту почеће крајем месеца на површини од 6ха, а наредних година планирано је њено проширење.

Холандска компанија "Han Fleuren Holding BV'' годишње произведе 2.500.000 садница, које извози у око 30 земаља.

"Предивно уређене парцеле, предиван пејзаж, плодно тло, разлог су зашто сам се одлучио да уз помоћ досадашњих партнера, овде започнем посао", каже Henricius Fleuren, vlasnik '' Han Flauren BV Holding''.

''Ради се о книп садници, то је двогодишња садница, крајем овог месеца ми када засадимо ту садницу, њој треба две године,да би дошли до тог производа. После две године, тај садни материјал се пресађује, долази у воћњаке где ће да борави наредних двадесетак година, то је већ биљка која је стара две године, и која већ следећу годину даје принос од 25 до 30 тона", каже Зоран Ковачевић, власник ''I - cargo Inc'' d.o.o.

Овај пројекат још једна је у низу Гринфилд инвестиција која за циљ има опоравак привреде, речено је на конференцији за новинари у Сремској Митровици, којој је присуствовао и министар привреде Жељко Сертић.

"Влада Републике Србије ће помоћи свима који желе да оснују своје компаније. Бићемо добри партнери у свему томе, и веома нам је важно да имамо општине, градове који разумеју важност предузетничке иницијативе као што је то Сремска Митровица која активно ради на спровођењу мера и политике владе у привлачењу страних инвестиција'', каже Жељко Сертић, министар привреде.

"Стратешко опредељење града Сремска Митровица је улагање у воћарство и повртарство, то је једна од ствари по којима смо били препознатљиви'', каже градоначелник Сремске Митровице Бранислав Недимовић.

На падинама Фрушке Горе под воћњацима је око 600 хектара, надлежни верују да ће наредних година тај број бити знатно већи, и да ће овај крај као некада бити познат по воћарској производњи.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се