Читај ми!

Социјалне установе најзапосленије

Кикиндска привреда је већ дуго у колапсу. На евиденцији Националне службе за запошљавање налази се око шест хиљада незапослених особа. Најављени откази у фабрикама "Тоза Марковић" и Ливница "Цимос" ситуацију чине алармантнијом. Због тога су активности социјалних установа према најосетљивијим категоријама становништва све израженије.

Захваљујући оброцима из Народне кухиње и помоћи добрих људи, тридесетдвогодишња Олгица Мијанџић успева некако да прехрани својих деветоро деце, које је отац недавно напустио.

Олгица каже да су деца послушна и да се на разне начине довија како да их храни, облачи и школује.

"Искрено се надам да они неће морати ићи по храну  у Народну кухињу, као што ја сада радим", очекује Олгица.

Потребе за услугама Народне кухиње у Кикинди су далеко веће од могућности. Аранка Фелбаб из општинског Црвеног крста, који брине о кухињи, објашњава да дневно справљају петсто куваних оброка за најугроженије особе у граду, плус 450 ланч пакета за угрожене у селима.

"Од тог броја 50 одсто су деца", подсећа Фелбаб.

На евиденцији Центра за социјалну помоћ Кикинда налази се 1.808 породица, односно око 5.500 корисника новчане социјалне помоћи.

Радисав Иветић из Центра за социјални рад истиче да је то девет процената становништва Кикинде.

"Од тих 5.500 корисника око 2.200 су малолетна лица", додаје Иветић.

Пуне две деценије социјално угроженима у Кикинди на располагању је Општински фонд солидарности.

Александра Мајкић, председница Фонда, наглашава да приоритет имају особе којима су потребни
лекови и лечење које не покрива фонда за здравствено осигурање.

"Након тога на листи приоритета је огрев, а тек онда долазе једнократне помоћи, уколико у фонду за њих има средстава", објашњава Мајкић.

И чињеница да је у педесњетједној хранитељској породици смештено осамдесетпеторо деце, иде у прилог чињеници да је сиромаштво узело маха и у највећој севернобанатској општини, која је до пре нешто мање од три деценије важила за једни од најбогатијих средина у великој Југославији.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се