Читај ми!

Прибојски "Полиестер" одолева изазовима

Прибојски "Полиестер" је по свему атипичан случај у граду на Лиму: не само да ради, извози у Западну Европу и одолева конкуренцији, већ је и из транзиционих изазова изашао као добитник, па од 2007. године са новим стратешким партнером из Словеније, наставља започете развојне пројекте и обезбеђује сигурност запосленима.

Хиљаде километара цевовода широм Европе, произведених у граду на Лиму, потрђују да у привреди Прибоја није све баш тако лоше. Од малих, четрдесетомилиметарских цеви, до оних џиновских, пречника од три метра, опрема за процесну индустрију, филтери, цистерне, танкови и резервоари  - углавном су намењени извозу, а двадесетак одсто производње иде на домаће тржиште.

"У Прибоју нема ни једна фирма која производи у континуитету као ми. Ја сам 32 године у фирми. Никада нисмо прекидали производњу, ни у време санкција, а сваког 15. у месецу ми добијамо плату, све ове године...није то велика плата, али никада није каснила, увек је стизала редовно", каже Едиб Ханић, управник производног погона "Цеви".

У производњи је примењена најсавременија технологија, а од 70 запослених у овом, једном од три  привредна друштва Полиестера, 30 одсто их је са високом или вишом стручном спремом, и све више младих.

"Нисам се надала да ћу тако брзо добити посао. Тек сам дошла из иностранства, где сам радила, и мислила сам шта ћу - онда је стигла понуда "Полиестера" и ево ме овде", каже Драгана Јањушевић, сектор за иностранство.

Сви радници Полиестера су тек десети део укупног броја запослених у Прибоју, али је то посао који обезбеђује стабилност бар делу града, деценијама везаног за судбину ФАП-а.

"Нови власници нису купили Полисетер како би се бавили спекулативним пословима, већ да би се бавили производњом. Зато ова три независна привредна друштва данас раде веома успешно, запошљавају око 400 радника и имају приход већи од 10 милиона евра", каже директор "Полиестер Цеви" Миломир Средојевић.

У Фабрици цеви очекују и повећање производње за домаће тржиште. Посао би отворила најављена изградња минихидроелектрана широм Србије и изградња путне инфраструктуре, а све  то би, за Полиестер, али и читав Прибој, значило нова и драгоцена радна места.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво