Читај ми!

Четврт века постојања еколошког покрета "Ибар"

Еколошки покрет "Ибар" Краљево, обележио је четврт века постојања. У временима која обилују еколошким проблемима, они у години свог малог јубилеја, с поносом истичу да су, ако не решили, оно бар успели да укажу јавности на њих и тако пробуде свест о еколошким вредностима које би требалио штитити.

Са 25 година рада иза себе, Еколошки покрет "Ибар", спада засигурно у једну од најстаријих организација ове врсте у Србији.

"Настали смо давне 1990. године као реакција на тадашње загађење Ибра фенолом. Гледајући овај пут који смо прошли и све оно на шта смо указивали и чинили, очигледно је да смо практично глас разума", каже Мирослав Павловић, један од оснивача Еколошког покрета "Ибар".

А да тај глас разума није без одјека, показује што је недавно указивање на могућност да планирана изградња хидроцентрала на Ибру поремети еко систем ове реке, доспело на светске еко мапе.

"Сам конфликт који је настао око изградње десет хидроцентрала на Ибру, успели смо да толико подигнемо на ниво света, да нас је препознала међународна јавност, тако да су нас ставили на међународну тачку еколошке правде. Тиме смо и буквално проблем планиране изградње ових хидроцентрала, поставили у ранг са нестанком Амазона, као један од светских еколошких проблема", каже Павловић.

Све ово, а пре свега бојазан да и будућим поколењима предстоји борба за здравију животну средину, идеја су водиља Еко покрета Ибар, да у свакој прилици, а таква је била и обележавање четврт века рада, млађим нараштајима пренесу сазнања о значају очувања еко система.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

                                                                     

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво