Читај ми!

Погинули Мачвани и споменици у две књиге

После неколико година истраживања, Петар Берић и Драган Јосиповић из Богатића пописали су имена настрадалих Мачвана у балканским и Првом светском рату као и све споменике подигнуте у том крају. Њихово капитално дело, објављено у две књиге, добило је награду фондације "Милутин Бојић" за најбољу књигу у 2014. години.

На споменку у Штитару код Шапца, уклесана су 134 имена. Као припадници Дринске дивизије, многи Мачвани су, од Куманова до Солуна, свој живот дали за слободу. Гранит за споменик освештан 1922. године, поклонила је из свог Мајдана породица Исаковић из Новог Села.

"То је једини споменик који има исклесану фигуру ратника из Мачве у пуној ратној опреми. Овај је споменик интересантан и по томе што једино он има податке за сваког ратника где је страдао", каже Петар Берић, аутор књиге.

Од 1912.-1918. године погинуло је око 5.500 Мачвана. Прва страдања у Великом рату, догодила су се у Прњавору. Аустро-угарска војска, код Куртовића аде прешла је Дрину и одмах по уласку у ово село почела да убија цивиле.

Прњавор је изгубио више од половине становника. О великом страдању у том селу сведочи Спомен капела са костурницом. Највише Мачвана погинуло је на Кајмакчалану. После Првог светског рата, у 34 насеља некадашњег Мачванског среза подигнути су споменици.

"У 28 села, подигнути су споменици, најчешће у централним деловима села, као и у портама цркви, док су у портама цркви у Раднковићу и Шеварицама урадјене спомен плоче. У одређеним црквама постоји чак и спомен плоча где су исклесана имена погинулих ратника 1912-1918, такав пример  је у Бадовинцима и Дреновцу", каже Драган Јосиповић, аутор књиге.

Ове године, у Богатићу је откривен и споменик "Сељацима и ратницима Мачве у Балканским и Великом рату".

Камен, мотика и пушка симболизују велико страдање становника из тог краја као и њихов  допринос свим биткама вођеним у том периоду.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво