Читај ми!

Блокада довела до преговора

Месне заједнице Банатско Карађорђево, Српски и Нови Итебеј обраћале су се у више наврата НИС-у са захтевом да се договоре о санацији пута који пролази кроз села. Они, наиме, сматрају да је пут руиниран због проласка НИС-ових тешких камиона. Састанак је одржан тек после блокаде нафтног поља.

Пошто представници Нафтне индустрије Србије нису одговарали на захтеве из три житиштанске Месне заједнице, они су тракторима блокирали прилаз нафтном пољу Српски Итебеј. Кажу то је био једини начин да укажу на проблем, који праве тешки камиони НИС-а док користе овај пут.

"Посебно је изражен проблем када је киша, зелене површине поред банкина се тада претворе у каљугу", каже Предраг Арсић, пољопривредник из Српског Итебеја.

Блокада је трајала један дан, а онда се село за преговарачки сто. Представници села Банатско Карађорђево, Српски и Нови Итебеј имали су изнели захтеве: да се изгради паркинг за камионе, да возачи поштују прописе када возе кроз насеље, да се направи пречистач отпадних вода, а прво да се санирају оштећења на путу.

"Одговорнист НИС-а је у томе што возилима веће носивости од прописане за овај путни правац, хабају асфалт и сада је пут толико руиниран да ће ускоро постати неупотребљив за саобраћај", каже Златко Мркшић из Месне заједнице Српски Итебеј.

У НИС-у кажу да раде по Закону, да су платили све таксе и доприносе и да вангабаритна возила имају дозволу за рад. Постоји списак штета које плаћају у складу са прописима, а за остало нису надлежни.

"Већина захтева мештана ових села је неоснована. Нафтна индустрија Србије не може да се бави санацијом путева нити комуналном инфраструктуром, јер то није наш посао. Мислим да наведене проблеме мештани треба да решавају са представницима локалне самоуправе", каже Бранко Радаковић, саветник генералног директора НИС-а.

Представници НИС-а су овом приликом истакли да их је једнодневна блокада нафрног поља Српски Итебеј коштала од 20.000 до 30.000 евра и да они не могу оправдати такав вид протеста, па ће у сличном случају затражити заштиту од надлежних државних органа.

  

rts.zrenjanin@rts.rs
+381 23 534 566

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво