Читај ми!

Млади математичари

Основна школа "Топлички хероји" У Житорађи је међу првим школама у Србији која се придружила међународном пројекту за младе математичаре "Тепих Сјерпнског". За сада је прва са ових простора која је направила тепих пете итеракције, односно квадрат састављен од двобојних квадратића. Ђаци из Житорађе овај пројекат који је кренуо из Шпаније, раде заједно са 270 школа из преко 30 земаља света.

У израду тепиха сјерпинског димензија 4,86 са 4,86 метара учествовало је 512 ученика из Житорађе који су за њега искористили 32. 768 љубичастих и зелених квадратића.

"Веома смо се забавили и научили нешто ново. Било ми је драго што сам учествовала у овом пројекту, светском, поносна сам на нашу школу", каже Јована Митић, ученица 6. разреда.

"Изузетно ми је драго што је и наша школа из ове једне мале средине, сиромашне укључена у тако један велики светски пројекат. И заслужили су петице", Бојан Милић, наставник информатике.

"Деца су се заиста забављала док су радила своје тепихе, успут смо наравно научили пуно о фракталима. Иначе, у основним школама немају прилике да кроз градиво сазнају шта је то", каже Аница Тричковић, координатор пројекта "Тепих сјерпински" за Србију.

За ходање по овом необичном тепиху, направљеном за мање од два месеца, направљене су и посебне патикице које се по боји и облику слажу са њим.

"Математика и хеклање иду заједно, а и тепих иде заједно, пошто може свашта да се направи, само уз мало труда", каже Анђела Радојчић, ученица 6. разреда.

"Заинтересовала сам децу, научила их колико може, да они раде једном иглом, хеклицом и исхеклали су и били су одушевљени", каже Јелинка Живковић, наставница математике.

Светски Тепих сјерпински како је планирано, биће састављен од мањих тепиха из преко 30 земаља, завршен наредне године, и приказан на Међународном конгресу математичара када ће бити обележена стогодишњица одкако је први пут овај Равански фрактал описао математичар Вацлав Сјерпински.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се