Читај ми!

Сремац севдалија

Дочек Нове године незамислив је без народне музике и добре севдалинке. Мало је познато да су писци најлепших севладинки били Лаза Костић, Шантић, Радичевић и Зма,ј али и Драгиша Недовић из Крагујевца и Сремац, севдалија, Александар Слепчевић из Руме, кога је, уочи празника посетила екипа ТВ центра РТС-а из Шапца.

Севдах је начин живота- мераклијски, а севдалинка песма чежње и љубави и треба је осетити, каже Александар Слепчевић из Руме, Сремац, а севдалија.

Аутор две књиге о овој врсти народне песме, иако нема музичко образовање, снимио је и отпевао педесетак севдалинки, 15 је сам написао и компоновао, не за тржиште, каже, већ за своју душу.

"Коме је Бог подарио да воли музику, он је срећан човек. Коме је подарио да осети севдалинку, он је изузетно срећан, а коме је подарио и да пева и да осећа, он је заиста богат", каже Александар Аца Слепчевић, Сремац севдалија из Руме.

По занимању је машински инжењер, инфициран севдалинком, како наводи, још од девете године, када ју је први пут чуо на радију у извођењу Сафета Исовића, не слутећи да ће ову легенду народне музике, не само упознати, већ о њему написати и књигу аутентичних разговора.

"Не могу да објасним каква је у мени осећања та интерпретација пробудила. Ја сам имао дечачку жељу да упознам Сафета Исовића. То се тада чинило немогућим. И зато је то у књизи сан. Мој сан. Ко постави себи циљ, он и дође до њега", каже Александар Слепчевић.

На позив босанског Министарства културе, књигу је промовисао у кући севдаха у Сарајеву, а потом и учествовао у снимању филма о Сафету Исовићу. После смрти певача, од негове супруге Емине, добио је за успомену Сафетове личне предмете.

Због богатог стралаштва, нашао се и у Енциклопедији севдалинке, срећан што је, како каже, уз песму у животу увек имао мотив да иде даље...

Александар Слепћевић каже да му живот није био лак и да је све сам постигао, а да му је у свему
томе, највише помогла севдалинка.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се