Читај ми!

Нови антенски стуб на Церу за дигитализацију

У оквиру пипрема за прелазак на дигитално емитовање ТВ сигнала, представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација предали су на тестирање и употребу новоизграђени антенски стуб на планини Цер код Шапца.

Нови објекат на емисионој локацији Цер играђен је на месту старог предајника, уништеног током НАТО бомбардовања.

За шест месеци урађена је потпуна санација и изградња новог стуба на који ће бити монтиран моћан антенски сyстем на четири спфрата у четири правца, са кога ће дигитални сигнал добијати грађани овог дела Србије.

"Подигли смо стуб висок 53 метра, изградили помоћни објекат од 64 квадрата. Урадили смо електроенергетске радове и задовољни смо оним што смо направили", каже Никола Крсмановић, "Кодар инжењеринг".

"Овом примопредајом практично се завршава процес дигитализације, односно инфраструктурни део је завршен", каже Ања Миловановић, представник изводјача радова.

Ово је једна од 25 важних локација из мреже ЈП "Емисиона техника и везе" , за чије опремање је Министарство трговине, туризма и телекомуникација издвојило 42 милиона динара.

"Од укупно 262 у Србији, пројектом је обухваћена обнова 25 главних антенских стубова који су оштећени у бомбардовању. Овај је грађен практично од темеља и сигналом са њега биће покривен читав један регион, Шабац, Сремска Митровица, Лозница и околина, око 450.000 људи ће имати дигитални сигнал", каже Татјана Матић, државна секретарка Министарства трговине, туризма и 
телекомуникација.

Припреме за прелазак са аналогног на дигитално емитовање ТВ сигнала у Србији почеле су у септембру, а гашење аналогног сигнала по зонама, како је саопштено, планирано је од 1. марта 2015.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије