Читај ми!

Неопходна санација терана

Током мајских поплава у Нишу се, такође, после великих падавина обрушила земља тик уз куће у улици Партизанских курира. Иако је градски штаб за ванредне ситуације станарима угрожених кућа наложио исељење уз обећање да ће им град помоћи у решавању проблема испоставило се да није реч о клизишту већ о ерозији падине. Стручњаци кажу да је неопходна санација терана.

Маја када је клизиште прорадило бројне иснпекције су обилазиле овај терен, седам месеци касније клизиште поново ради, а решења још увек нема.

Ово ипак није клизиште већ ерозија, јер је терен стабилан, кажу стручњаци. Земља се обрушила због обилних киша али су томе допринели и сами станари - ови горе нестручном градњом, а ови доле што су посекли дрвеће и оголили терен.

"Ради се о једној класичној ерозији падине, тренутно то стоји како стоји, шта се десило десило се, али перспективно тај терен мора да се уреди , првенствено да се санира терен и регулишу све површинске воде", каже Драган Јоцић дипл. инг. геологије.

У подножју се налази кућа Ивана Видановића, његове комшије су у иностранству, па је маја само њему понуђено исељење, што је он одбио. Ипак, и даље страхује.

"Највише сам изненађен тиме што за седам месеци нико апсолутно ништа није урадио да се било шта покрене са мртве тачке, а обраћао сам се свима", каже Иван Видановић.

Много тога још увек је неизвесно. Тераса са које се вода слива је у поступку легализације, треба заменити и лоше постављене потпорне зидове. Грађевиснка инспекција као решење предлаже каналисање атмосферских вода.

"То смо наложили Дирекцији за изградњу града пошто она извршава све такве послове да би предузела мере, сада треба сагледати како све то извести и ми ћемо гледати да се то у што краћем року то изврши", каже Срђан Лакетић, Управа за имовину и инспекцијске послове.

Колико ће ти радови коштати и да ли ће бити пара у овом тренутку тешко је рећи, али и сазнати.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије