Читај ми!

Стрип о таину

Двојица Пироћанаца, направили су стрип о таину, војничком хлебу, кога је наредник Алекса Здравковић носио у три рата као амајлију. Стрип је објављен у едицији издатој поводом стогодишњице Великог рата.

Овако је лик Алексе Здравковића, наредника трећег пешадијског пука, представио стрип цртач Игор Крстић. Историја Алексу Здравковића памти као једног од највећих јунака балканских и Првог светског рата.

Ипак оно по чему је постао чувен у свету је његов војнички хлеб таин. Алекса га је као амајлију носио кроз три рата.

"Његова мајка га је у ствари заветовала да не сме да окуси ни залогај овог хлеба, него да га читаво време носи уз себ , и да ће га на тај начин таин сачувати од смрти", каже Мила Панајотовић, кустос историчар Музеја Понишавља.

Алекса је преживео три рата, а легенда о таину жива је и данас. Послужила је као инспирација за стрип, цртачу Игору Крстићу и сценаристи Ненаду Пејчићу.

"Што више детаља историјски тачних сам покушао да убацим у сценарио. Наравно пошто не постоје подаци о свему и та прича мора да има неки наративни ток, морао сам да убацим и неке фиктивне делове", каже Ненад Пејчић, сценариста.

За аутора стрипа посебан изазов била је техника којом ће представити догађај од пре једног века.

"Ја сам експериментисао са неким стиловима правио јунаке и на крају дошао до неког концепта да то буде као старе црно беле фотографије, да кадрови изгледају као старе фотографије са белим оквиром", каже Игор Крстић, академски сликар.

Прича о таину, једна је од десет објављених у првом албуму едиције под  називом "Линије фронта". Албум је издат на српском и француском језику као пројекат издавачке куће "Систем комикс" и француског института у Србији.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се