Читај ми!

Велики рат, Срби на Корзици

Међу десетотомном едицијом "Србија 1914-1918", у издању РТС-а и прометеја, је и књига "Срби на Корзици". Повод за причу о српским избеглицама на француском острву, на којој је Зоран Радовановић из Дреновца код Шапца, радио девет година, су записи протојереја Ставрофора Јакова Чупића који се чувају у сеоској цркви и архиву Србије.

На споменику који су Јакову Чупићу подигли рођаци и мештани, пише да је Дреновачки парох увек био против рата, насиља и лажних вредности. Завршио је богословски факултет 1899. године  и због будућих генерација, бележио је све важне догадјаје везане за људе из свог краја.

"У тој архивској грађи се сумирају утисци на 5.000 избеглица који су нашли уточиште на острву Корзика", каже Зоран Радовановић, аутор књиге "Срби на Корзици".

За време Великог рата, погинуло је и умрло око 1.000 мештана Дреновца и Шеварица. У храму Вазнесења Господњег, постављене су плоче са њиховим именима. У цркви се чува и помјаник проте Јакова Чупића.

"Помјаник имена страдалих мештана које је он за време службе помињао и Богу се молио за њихове душе. Поред тога, он је записивао и књиге венчаних, родјених и крштених, лепе ствари, тако је остало записано да је на Корзици у Бастији, венчао четворо људи", каже Слободан Стојићевић, протојереј.

У својој књизи, Зоран Радовановић подсећа да је песма "Креће се лађа Француска" настала приликом евакуације са Крфа и Вида на Корзику и северну Африку. Српски војници лечили су се углавном у Ајачију, а међу Србима у избеглиштву било је око 200 ученика који су ишли у Француску школу.

 Корзика је била њихова друга отаџбина. У књизи се налазе три аутентична дневника, једног војника, учитеља и ђака, као и дечји радови који су у школи писани, као и дописнице, разгледнице и писма", каже Зоран Радовановић, аутор књиге "Срби на Корзици".

Књига Зорана Радовановића представљена је и на Корзици. Аутор из Дреновца био је гост хуманитарне организацје "Пер а паце" на централној манифестацији поводом века од почетка Великог рата, а његов ооравак на том острву, забележила је и Француска национална телевизија.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара