Читај ми!

Кад краве саме иду на мужу

"Фотос", фирма из Црепаје код Панчева, једина је у земљи која има роботизовану фарму музних крава. После месец дана обуке, 90 крава је научило у које време и на који начин да дође на мужу без ичије помоћи.

Нови власници су "Фотос" купили из стечаја пре две године и сада проширују производњу на најсавременији начин.  

Све краве имају свој идентификациони број и робот им одређује прецизну количину дневног оброка и млека коју ће свака крава дати у току дана приликом муже. Аутоматски се контролише и његова исправност.

"Треба је навићи на машину. Има ту доста ствари које њој не пријају као што су зујање машине, затварање и отварање врата бокса, али након три до пет мужа оне сасвим саме улазе код робота и саме се музу", објашњава доктор ветерине Горан Кирбус.

Да би могли да раде на роботизованој фарми и запослени из "Фотос" фирме успешно су савладали обуку у Белгији.

"Овај систем појефтињује производњу млека, јер се остварује уштеда у радној снази, енергији, а највише у храни, и то до 20 одсто по музној крави", истиче власник фирме Миљан Атанацковић.

Свака крава може дневно четири пута да дође на мужу и њих 90 дâ око 2.600 литара млека.

У аутоматизованом боксу мужа се заврши за осам минута и крава уз помоћ робота све обави сама, док је раније приликом ручне муже било потребно више времена и ангажовање бар двоје радника.

На фарми тренутно о 300 јуница брине деветнаесторо запослених и тај број се неће смањивати, већ на пролеће следеће године овде планирају да отворе и фарму свиња и запосле 10 радника.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије