Читај ми!

Дани Мике Антића

У Панчеву су одржани 4. Дани Мике Антића, манифестација у част песника који се у овом граду школовао и где је често боравио, јер му је ту живела мајка. Приказан је део његовог филмског опуса и романсирана биографија "Сутрадан после детињства".

Иако је Мирослав Антић упамћен пре свега као песник, он је био много више од тога. Био је и сликар, новинар, сценариста и редитељ. На овогодишњим Микиним данима Панчевци су се упознали са његовим филмским стваралаштвом.

Приказана су два краткометражна и један играни филм.

"Ови филмови су настајали 60-их и 70-их година и били су политички ангажовани, у то време кад је то било помало опасно. Зато су они ретко приказивани, били су скрајнути, а неки нису ни угледали светлост дана", каже Милета Поповић, организатор манифестације.

Сећања на Мику Антића сачувао је и панчевачки књижевник Немања Ротар, иначе његов сестрић. Уз велики број фотографија, разгледница и писама сакупио их је у романсираној биографији "Сутрадан после детињства".

"У овој књизи се преплићу различити жанрови. Желео сам да то буде занимљива прича, а не сувопарна, како би се свидела читаоцима, па и самом мики, кад би могао да је чита", каже аутор Немања Ротар.

Манифестацијом Микини дани Панчевци одају почаст великом песнику и едукују и младе генерације да читају његова дела, јер су многа била посвећена управо деци.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара