Читај ми!

Озелењавање општине

Пошумљеност у Кикинди је свега један одсто или мање од једног и по метра квадратног зеленила по становнику, што је само зачеље европске лествице. Једни од акција подизања шумског фонда, финансирану од локалне самоуправе, спровели су ученици кикиндских школа.

У кругу Јавне агенције за пољопривреду и малу привреду ђаци ОШ "Свети Сава" и Средње стручне школе "Милош Црњански" посадили су 420 сибирских брестова и педесет зимзелених садница.

Мала Ратка објашњава да се дрво сади да би нам давало кисеоник и чист ваздух, док њена старија колегиница Сара истиче да је акција значајна због тога што је Кикинда слабо пошумљена, па на овај начин добија један мали шумарак.

Организацију садње локална самоуправа поверила је Удружењу пољопривредника "Банатска линија", с циљем да се на том простору касније одржавају семинари и радионице за најмлађе посвећени  здравој исхрани и ветрозаштитним појасевима.

Никола Филиповић из "Банатске линије" каже да је свако дрво поклон удружења деци која треба
 да брину о њима, док Витомир Радак, директор ОШ "Свети Сава", наглашава да ће свако дрво носити име једног од ученика нижих разреда.

Миодраг Булајић, члан Општинског већа, сматра да деца треба да се емотивно везују са свако стабло и да ту љубав преносе на своје родитеље, комшије и пријатеље.

Протеклих неколико година општина Кикинда је издвојила знатна средства за заштиту и унапређење животне средине. За само последње четири године шумска основа богатија је за 150 хектара шума, али и то је још далеко од оптималних стандарда од бар двадесет метара квадратних по становнику.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745
                                                                        

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије