Читај ми!

Промоција књиге Захари Иванова

"Око кључаонице" назив је збирке поезије бугарског књижевника и преводиоца Захари Иванова, која је синоћ промовисана у Крушевцу. Сусрет са писцем и уредником часописа "Светови" чија је мисија представљање књижевности балканских земаља, у Европи и свету, био је повод да се Иванову уруче значајне награде.

"Око кључаонице" је најбоља преведена књига на српски језик у овој години, по мишљењу чланова књижевног клуба и редакције часописа Багдала, који дуже од пола века промовише велике писце из малих земаља.

"Као такав он је веома близак једном неоромантичарском техничком концепту који је дао не само у Бугарској већ и у Српској књижевности плодоносне резултате", каже Тиодор Росић, књижевник.

Поред Багдалиног признања, аутору осам књига песама, преведених на 15 језика, уручена је и награда за животно дело коју му је доделило Удружење за књижевност и уметност "Цвет Радости".

"Часопис "Светови" који уредјујем издаје се на 26 језика. У њему су заступљени знаменити српски писци и уметници. Уз помоћ мојих драгих колега из Србије, лако се опредељујем за оно што је релевантно и у нашој али и вашој култури које су веома блиске. Током свог радног века превео сам и преко 25 књига измедју оосталог и са српског језика", каже Захари Иванов, песник из Бугарске.

Иванов, се пред крушевачком публиком обавезао да ће једно издање "Светова" следеће године, посветити часопису "Багдала" који је за њега уз Матицу Српску, огледало наше културе и традиције.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво