Читај ми!

Прича о обичном човеку неспремном за рат

Лазаревачко Прво приградско позориште "Пулс театар" и Народно позориште из Ужица припремају представу "Прах и пепео", поводом стогодишњице Колубарске битке, која ће бити обележена средином децембра, када је заказана и премијера. Сценски прикази уприличени су на недавно завршеном Сајму књига, на штанду Министарства за рад и запошљавање.

Историјска мелодрама "Прах и пепео" рађена по тексту Спасоја Ж. Миловановића, а у режији Бранка Поповића прича је о обичном човеку неспремном за рат.

"Кад сам се одазвао том позиву да напишем текст на тему Колубарске битке, кренуо сам од чињенице да ми у овом тренутку о Колубарској битци не знамо ништа. Односно знамо само оно што је остало као писани траг", каже Спасоје Ж. Миловановић, аутор текста.

Представа прати једну историјску епопеју на сасвим другачији начин него што је публика навикла и носи антиратну поруку.

"Шта за нас значи Колубарска битка, шта за младе и данашње генерације значи Први светски рат, где смо ми у консталацији ратова кроз које смо прошли. Где је место Колубарске битке данас и, ако хоћете и, где је Србија на крају свих тих ратова", каже Бранко Поповић, режисер.

Средства за представу обезбедили су Секретаријат за културу града Београда, Град Ужице, Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде и Центар за културу у Лазаревцу.

"Једно од најстаријих позоришта и најмлађе позориште у Србији су нашли интерес да удруже ентузијазам, снагу и таленат и покушају да, овако једном значајном темом као што је Први светски рат, на један другачији начин, дођу до срца гледалаца", каже Зоран Стаматовић, директор Народног позоришта у Ужицу.

Након премијере која је заказана за средину децембра у Лазаревцу, представа "Прах и пепео" биће упоредо приказивана на сценама оба позоришта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара