Читај ми!

"Галеб" извози на афричко тржиште

После неколико тешких година, због раскида приватизације "Заваривача" из Врања, а потом и штете у мајским поплавама, шабачка компанија "Галеб" излази из кризе. Познати произвођач електронских фискалних уређаја 80 одсто производње извози на афричко тржиште, највише у Етиопију, која је тренутно по расту бруто-националног дохотка девета у свету.

Да је у овим погонима пре пола године била поплава која је нанела губитке од пола милиона евра, данас нико не може да примети. Не само да је санирана штета, већ је играђено и високорегално складиште вредно милион евра.

У компанији "Галеб" унапређена је и производња. Све делове за фискалне уређаје производе сами, поштујући међународне стандарде квалитета, а за реализацију идеје за нови модел, у стручном тиму кажу,  потребна су им само три месеца. Извозе у 19 земаља света на неколио континената, поштујући захтеве тржишта.

"Захтеви су вишеструки, стандарди које испуњавамо су јако битни и посета сајмовима, самим тим што смо у тренду са свим догађањима у свету и младом радном снагом. Трудимо се да испоштујемо све што од нас тржиште захтева", каже Иван Спасојевић, руководилац производње фискалних уређаја у "Галеб" Шабац.

Последица учешћа на сајмовима је и аранжман на афричком тржишту. Месечно се у Етиопију извози 2.000 фискалних уређаја са прилагођеним софтвером, а намера је да идуће године афричким земљама продају чак 50.000. За опоравак фирме, овде кажу,  заслужни су сви запослени.

Мирјана Стојић у Галебу ради од 18. године.

"Заиста ме то занима, интересантно је и мислим да млади терба да се посвете пословној електроници", каже Мирјана Стојић, радница.

"Сам обим посла који имамо је мотивација, јер ако нема посла, нема ни новца. Стижемо сев да одрадимо, колико год да треба", каже Младен Јеремић, радник.

Руководство најављује повећање производње, али за извоз. Наплата потраживања у земљи је како наводе, отежана, посебно од предузећа у реструктурурању . Зато ће радити за купце из средње Африке.

Овде није запостављена ни производња металне амбалаже. Само крунских затварача израде око 2 милијарде годишње, а новина у пословању је погон за производњу туба за швајцарско тржиште.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво