Читај ми!

Помоћ Европске уније Јагодини

Средствима Европске Унује, Дански савет за избеглице и организација Енека обновиће у Србији 170 стамбених објеката страдалих у мајским поплавама. Међу седам општина у којима ће се куће градити је и Параћин где су грађевински радови почели, а биће обновљене 52 куће.

Овај пројекат реализује Дански савет за избеглице. У наредних 45 дана требало би да 52 куће буду
готове. Штета од поплава у Параћину процењена је на две милијарде и 400 милиона динара, а оштећено је две хиљаде домаћинстава.

Звук мешалице и мајсторе у дворишту чекали су дуго. Сада је извесно даће добити и нову кућу од 65 квадрата.

"Издржали смо ипак, све је ово било јако страшно, али најбитније ето живи и здрави изашли смо из
 ове ситуације, помоћ је напокон стигла и сад смо презадовољни", каже Моника Миленковић.

У насељу Врапчане које је у поплавама највише страдало, темељи новихкућа почети су на неколико места.

Средствима Европске уније за најугроженија поплављена домаћинстваодабрана у сарадњи са локалним властима обезбеђен је грађевински материјал, неопходан намештај и бела техника и плаћен извођач радова.

У Параћину хиљаду поплављених домаћинстава добило је помоћ државе, а 80 додатну помоћ донатора из Европске Уније.

"По нашој евиденцији још 80 домаћинстава би требало да добије додатну помоћ како би се вратили у нормалан живот,јер њихове животне околности су посебно тешке, јер уз државну помоћ неће моћи да обнове своје објекте" каже Саша Пауновић, председник општине Параћин.

Програм помоћи поплављеним подручјима у Србији финансиран је из претприступних ИПА фондова, а 24 општине Европска Унија помоћи ће са 30 милиона евра.

Верица Речевић из Данског савета за избеглице истиче  да је потреба за помоћи делегације ЕУ и других донатора управо велика и да ће се  обратити за нова средства.У  Параћину барем још 50 до 80 грађевинских пакета је неопходно.

Из средстава Европске Уније посредством организације Енека у Параћинусу данас склопљени и уговори о додели помоћи власницима 24 мала предузећа која су оштећена у поплавама.

rts.jagodina@rts.rs
+381 35 244 221

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара