Читај ми!

Филм о истинитој спортској причи

После "Монтевидеа" филма и ТВ серије о фудбалу снима се још једна истинита спортска прича, али посвећена кошарци. "Бићемо прваци света" у режији Дарка Бајића говори о оснивачима чувене југословенске школе кошарке и првој златној медаљи освојеној на Светском првенству у Љубљани. Финална утакмица између Југославије и Америке, снима се у шабачкој хали.

Све је као и 1970. године Хала препуна ватрених навијача, на терену Плећаш, Чермак, Сканси, Ћосић, Капиџић. После 44 године на успех златних кошаркаша из Тиволија у Љубљани, подсећа се кроз филмску причу у шабачкој хали Зорка.

Спортска сага о великој победи и оствареном сну  
четворице оснивача југословенске школе кошарке, за редитеља је прича  о ентузијазму и оптимизму смештеном у садашњем  времену и сећањима једног од њих.

"Ово је једноставно прича о оптимизму који је негде ишезао са ове планете у последње време, као да се враћамо у то време и као да нас на неки начин опомиње да покушамо да пронађемо и да верујемо у идеале", каже Дарко Бајић, редитељ.

Небојшу Поповића покретача такозваног кошаркашког бума, игра Страхињи Блажићу, а лик   председника Југословенске кошаркашке Федерације Радомира Шапера поверен је Милошу  Биковићу.

"За некога ће то бити носталгична прича које се сећа и подсетиће се како смо имали једну дивну велику земљу и како је та дивна велика земља фунционисала и како смо низали успехе како на културном и економском плану а за нас младје то ће бити једна лекција из историје", каже Милош Биковић.

У филму су заједно глумци из бивших југословенски република, а у екипи синови у улогама очева.

"Ово ми је супер, сазнајем разне врсте анегдота, сазнајем још више ту промену коју је он доживео након Америке, тако да ми је драго што имам ову прилику", каже Крешимир Петар Ћосић.

"Јесте мало тешко јер имам велику одговорност да глумим свога оца што је шанса један у милион да имаш такву прилику, имам врсту бојазни како ћу га представити дал ће он бити задовољан, а опет сам јако сретан да имам такву прилику", каже Стефан Капиџић.

За сцене финалне утакмице анажовано је преко 500 Шапчана.

"Разлика је пре свега у гардероби, зулуфима ципелама, сјајно искуство за мене, свиђа ми се много и лепо сам се снашао с обзиром да сам и у приватном животу судија", каже један Шапчанин.

"Да видим како је урађено, колко ће личити на оригинал", каже други.

Премијера филма "Бићемо прваци света" који се поред Србије, снима и у Хрватској, Словенији и Македонијии је на пролеће, а након тога следи и серијско емитовање на нашој телевизији.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво