Читај ми!

Успомена на пиротске Јевреје

Локална самоуправа Пирота и музеј Понишавља покренулу су иницијативу и започели прве истражне радове, како би се заштитило и обновило јеврејско обредно купатило. Овај споменик културе биће још једна успомена на пиротске Јевреје, које су бугарски и немачки фашисти 1943. године депортовали у логор смрти Треблинка.

И после више од седам деценија, Пироћанац Бранко Радовановић, памти јутро 12. Марта 1943. године.  Иако је тада имао само 13 година, каже да никада неће заборавити дан када је последњи пут видео своје комшије и пријатеље Јевреје.

"Кад су почели да их изводе, стали смо ту да погледамо, да се опростимо, поздравимо. И онда су их одвели. Плачемо ми, они плачу", каже Бранко Радовановић.

Осим неколицине, које су спасли Пироћанци и који су успели да побегну, логор смрти нико није преживео. Ипак у Пироту и данас живи сећање на некадашње суграђане.

"Сви Јевреји који су живели у Пироту били су Сефарди, са Иберијског полуострва. То су били вредни и радни људи - занатлије и трговци", каже Миљан Манић, историчар.

Да би се сачувало сећање на Јевреје Пироћанце, покренута је и иницијатива за заштиту и реконструкцију миквеа, обредног купатила. У току су археолошка истраживања.

"То је једно од ређих обредних купатилла које је сачувано на Балкану, тако да је због облика и због система градње, због комплетне архитектуре потребно да се сачува", каже Предраг Пејић, археолог музеја Понишавља.

У Пироту данас нема Јевреја, али на њих подсећа неколико преосталих кућа, назив улице где се налазила јеврејска махала и споменик, који је подигнут пре неколико година.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара