Читај ми!

Завршени Борини позоришни дани

Представом "Ташана", у извођењу домаћег театра, у Врању су завршени 34. Борини позоришни дани. Током пет дана манифестације, одигране су представе и позоришта из Београда, Крушевца и Зајечара. У пратећем програму фестивала приказане су изложбе, промоције књига, одржана предавања о Бори Станковићу.

Премијера Бориног дела за крај Бориних дана. Глумци врањског позоришта извели су трећу премијеру у овој сезони, у сарадњи са редитељком из Зрењанина Лилијаном Ивановић.

"Не само што је велика екипа, него је то и дело великог писца, које је морало да буде сачувано, прича је морала да буде сачувана", каже Лилијана Ивановић, редитељка.

И ове године, манифестација је ревијалног карактера, јер је зграда позоришта "Бора Станковић" изгорела у пожару пре две и по године. Глумцима је уступљена сала Дома војске.

"Сви већ знају, и птице на грани знају у којим условима радимо. Без обзира на све то, мислим да смо успели да један овако велики пројекат изгурамо ентузијазмом, љубављу и жељом за радом", каже Милена Стошић, глумица.

Овогодишњи фестивал одржан је под слоганом "Различитости". То је мотивкоји спаја све представе. У пратећем програму организован је и разговор са познатим глумцима.

"Ову представу су радили професионалнци, мада су и друге пројекте са особама са инвалидитетом радили професионалци. Без ентузијазма, нема ничега. Нема задовољства, нема домета, нема креативности, нема уласка у ирационално", каже Мики Манојловић, глумац.

"Велико ми је задовољство и велика част што је ова наша представа одабрана и што је селектор мислио да ми заслужујемо да дођемо овде, да се дружимо са Врањанцима. А мислим да ће ускоро опет бити прилике да се дружимо јер сам урадила једну представу где се Врање много спомиње", каже Љиљана Стјепановић, глумица.

Приказана је и изложба "Народно позориште уочи Првог светског рата", промовисана "Енциклопедија костимографије" унуке Боре Станковића, Зоре Живадиновић Давидовић. Министарство културе је за овогодишњу манифестацију издвојило пола милиона динара.

"Поред Првог светског рата, обележава се и 150 година од рођења Бранислава Нушића, да ову годину јубилеја обележимо на овај начин, и овим фестивалом у крајњој инстанци, подсетимо на нешто што је значајан догађај у нашој историји виђен позоришним очима", каже Жељко Хубач, селектор фестивала.

Зграда врањског позоришта реконструише се. У току је прва фаза санације, очекује се да следеће "Борине позоришне дане" глумци дочекају у новој згради.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара