Санација Чемернице

У Прељинској Балузи код Чачка почели су радови дуж тока Чемернице. За санацију речних насипа, приобаља и корита од донације Владе Јапана на подручју Чачка издвојено је 40 милиона динара.

Од изливања Чемернице, овог пролећа, штету је претрпело више од три стотине домаћинстава. Под водом данима је било између петсто и шесто хектара обрадиве земље. Санација бедема и сифона у Прељинској Балузи, за мештани три месне заједнице много значи. Очекују да ће после ових радова мирније спавати.



Милета Јовановић, мештанин Прељинска Балуба каже много значи, више је него одлично. Само да се докрајчи то што има. Ту треба сад поткивање камена, ако остане само земља, а почну кише, то је опет бачена пара.

"Чемерница, као Чемерница, нас никада не би поплавила него горе једно два километра изнад улива се Дичина у Чемерницу, и када обе реке ‘подивљају’, оне направе бујицу која носи све пред собом", каже Славко Борисављевић, председник МЗ Љубићка Балуга.

Протеклих месеци санирана су мања оштећења, затворено је 11 пробоја, на многим местима насипи су виши, али дуж корита Чемернице, на више од 5 километара тока те реке има још доста посла.

"Радимо скидање форланда са леве и десне стране, то је онај део обале између реке и насипа. Скидамо тај део материјала и стављамо га на насип", објашњава Раде Радовановић из водопривредног предузећа Морава, Чачак.

Према речима Јованке Ћирковић, из ЈП Србија воде, ма како обилна киша да падне, вода више не може да се излије:

"Али, наравно, овде треба да се обави низ других ствари, да се уклони дрвеће и успостави функционалан протицајни профил."

Обнова после поплава у чачанском крају још увек траје. И после санације мора се наставити брига о речним коритима.

"После овога морамо водити рачуна и морамо одржавати водотокове првог и другог реда", наглашава Војислав Илић, градоначелник Чачка, "да нам ово буде велики наук шта се десило И шта нас може снаћи у неком будућем периоду."

Радови на кориту Чемернице трајаће четири месеца. Сви се надају да ће искористити повољне временске услове за потребне радове и да ће ово бити трајно решење проблема изливања реке.

rts.cacak@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво