Без нових случајева "плавог језика"

Вирусно обољење стоке "плави језик" у Пчињском округу потврђено је у четири општине. Оболело је 87 животиња, највише оваца. Последњих седам дана нису забележени нови случајеви.

Животиња прво добије високу температуру, оток, ране на устима. Власници примете да се тешко креће, нема апетит, промени боју језика. Јављају се ветеринару који одређује терапију.

"Болест није била уобичајена за наше подручје, али се вероватно због климатских промена ове године јавила у већем обиму и код нас", објашњава Дејан Тричковић, ветеринар. "Тренутно болест јењава, вероватно због слабије активности комараца и због временских прилика."

Ветеринарска инспекција наложила је власницима да издвоје оболеле животиње од здравих, да их не продају и да дезинфикују штале. У стаду Драгане Митровић нема оболелих коза, она се придржавала упутства ветеринара.

На највећој сточној пијаци у Пчињском округу није забрањен промет животиња. Ветеринарска инспекција је редовно на терену.

"Забрањено је кретање животиња само у полупречнику од 20 километара од места
појављивања, односно где је потврђена заразна болест", каже Биљана Ђорђевић, начелница ветеринарске инспекције у Врању, "Полупречник од 80 километара представља заражену зону, а још 50 километара представља угрожену зону - ту је могуће кретање животиња."

Од 6. септембра, када је потврђен први случај болести "плавог језика",  у Пчињском округу угинуло је 46 грла стоке. Болест преносе комарци, не преноси се са животиње на животињу, ни са животиње на људе.

rts.vranje@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се