Протест закупаца пијачних тезги

У Србији, око 40.000 закупаца тезги живе од пијачне продаје мешовите робе. Контрола пореске инспекције која је тражила увид у пословање пијачних продаваца на Цветној пијаци у Нишу узнемирила је продавце, тако да је велики број тезги данас затворен.

На нишкој Цветној пијаци највећи број тезги је закључан. Разлог је страх пијачних продаваца од одузимања робе, чега се прибојавају после контроле пореске инспекције која их је узнемирила.

Продавци кажу да су инспектори позвали полицију и да је двадесетак полицајаца направило кордон и одвојио их од тезги.

"Сам наступ је изреволтирао људе, јер ово је њима нешто од чега живе, прехрањују породице", кажу, уз напомену да се труде да све обезбеде, од пријављених радника до плаћања пензионог и социјалног.

Пијачни продавци кажу да је највећи проблем документ о пореклу робе, који они углавном немају, али сматрају да са решавањем проблема нелегалне трговине треба да се крене од добављача.

"Нека држава реши проблем са Суботицом, Пазаром, Панчевом, Кинезима", наглашава Војислав Николић, представник пијачних продаваца, "па ћемо и ми морати да купујемо од легалних велетрговина које нам издају рачуне."

У пијачној управи такође кажу да треба кренути од трговаца на велико који уопште нису у систему ПДВ-а, док пијачне продавце сматрају исправнима.

"Они закључивањем уговора сваког децембра са пијачном управом имају статус трговца", подсећа  Радован Милојевић, директор ЈКП Тржница и потпредседник УО Удружења пијаца Србије. "С друге стране, измиривањем обавеза на годишњем нивоу, где добију рачуне са фискалним делом, и кроз то су учесници ПДВ-а.)"

Из Пореске управе, чији су теренски инспектори, како тврде закупци тезги, покушали да им одузму робу, ни поред више покушаја, новинар РТС-а није успео да добије коментар.

Закупци су спремни да сарађују, што су, кажу, и показали када су на захтев пореске инспекције својевремено повукли са тезги брендирану робу.

rts.nis@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се