Француска помоћ Пожеги

У Пожеги је отворена реконструисана фискултурна сала Гимназије "Свети Сава" и Техничке школе, за коју је новац обезбедила добротворна организација Француска народна помоћ. Пожешкој општини француски пријатељи пружили су и друге видове помоћи.

Изливање Скрапежа нанело је пожешкој Гимназији "Свети Сава" и Техничкој школи штету од 4 милиона динара, али је ученике и професоре подстакло одмах започну санацију.

"Ученици су само два дана били одсутни из школе. Успели смо да за та два дана, петак и суботу, санирамо последице поплава", рекао је директор Гимназије Владан Недељковић.

Према речима Славка Ђокића, директора пожешке Техничке школе, у мају су поплављени кабинети и све канцеларије, паркет више није могао да се користи, а највећа штета причињена је фискултурној сали.

За поправке је била неопходна помоћ донатора. Захваљујући Француској народној помоћи, познати рукометаши Лука и Никола Карабатић обезедили су највећи део средстава за реконструкцију фискултурне сале, организовали су хуманитарни турнир у Паризу и аукцију спортских сувенира.

"И онда су, пошто имају пуно пријатеља у спорту, прикупили њихове мајице", каже Николина и Лукина мајка Радмила Карабатић. "Имали смо, на пример, рекет Кристине Младеновић, која је шампион у тенису, и неких фудбалера."

Отварању реконструисане сале присуствовала је амбасадорка Француске, Њена екселенција Кристин Моро, којој је то била прва званична посета ван престонице:

"Ово је и прилика да види колико је значајан рад хуманитарних организација из Француске, али и свих људи добре воље који су спремни да им помогну у раду."

Француска општини Пожега помаже дуже од две деценије. Тако је недавно купљена кућа за Удружење за децу и особе са инвалидитетом, која се тренутно реновира. Дом здравља у Пожеги добио је медицински материјал и опрему која је надоместила ону уништену у поплави.

"Поред медицинског материјала за једнократну употребу, допремили смо и четрдесет рачунара, који ће бити подељени средњим школама, које су биле поплављене, али и Дому здравља", наглашава Ролан Пенишу, из добротворне организације Француска народна помоћ. "Наша сарадња почела је допремањем хране за избеглице, а онда се проширила и на друге потребе за житеље општине Пожега".

У знак захвалности за досадашњу помоћ, Ролан Пенишу је проглашен и за почасног члана колектива Дома здравља у Пожеги.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се