Витезови вина у служби туризма

У Хајдукову код Суботице, седишту првог винског реда у нашој земљи, разговарало се о томе како витезови вина могу да допринесу развоју туризма у Србији.

Како специфична удружења грађана како што су витезови вина могу да допринесу развоју туризма у Србији, расправљало се протеклог викенда у Хајдукову, код Суботице, седишту првог винског реда у нашој земљи.

За њих се каже да имају лиценцу да пију колико хоће. Они тврде да промовишу културу вина и мото "пиј мало, пиј добро".

Витезови вина повољно су утицали на развој винског туризма, каже Ласло Хуперт, винар са Хајдукова:

"Тако је кренуло код нас пре 14 година, што значи да су они промовисали своје регионе са добрим винима."

У Србији се љубитељи вина окупљају у десетак винских редова. Све је почело на Хајдукову код Суботице. Пре 15 година једва да је било доброг винског подрума, док се данас на винском путу Северне Бачке налази десетак успешних винарија, са презентационим салама, ресторанима и смештајним капацитетима.

"Један од добрих резултата витезова вина је уздизање винског туризма, винских путева посебно", сматра Драгутин Миљковић, велики мајстор винског реда Арена Забаткиензис, са Суботичко-хоргошке пешчаре.

На сусрету винских редова Србије у Хајдукову чуло се да је винска индсутрија у Србији у експанзији, а да држава треба да помогне различитим врстама подстицаја за развој винских путева.

"Винска индустрија се врло развија, имамо много нових подрума, озбиљних, награђених винара и то је за понос, а мислим да вински ред Шумадија, свему томе доприноси", истиче Оливера Ђорђевић, винска дама из Крагујевца.

Модерна истраживања показују да вино, једино од алкохолних пића, повољно утиче на здравље људи. Активности српских удружења љубитеља божанске капљице, тврде спрски вински витезови, доприносе на сличан начин развоју туризма у Србији.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се