Читај ми!

Легат Светозара Глигорића

Наш најпознатији шахиста свих времена Светозар Глигорић, иако није живео у Панчеву, одлучио је да, због пријатељства са панчевачким шахистима и клубовима, управо том граду остави своју заоставштину.

Легендарни шахиста Светозар Глигорић, који је био и новинар, читавог живота сакупљао је све што је у вези са турнирима на којима је учествовао: медаље - 12 олимпијских, пехаре, књиге, фотографије, новинске чланке. Његова заоставштина налази се у Панчеву, у просторијама клуба који носи његово име.

"Годинама сам био лични пријатељ Светозара Глигорића и сваки пут кад бих у панчеву организовао неки велики шаховски турнир, позивао сам га да дође и отвори га, а он се увек одазивао", прича Миладин Митровић, међународни шаховски организатор. "Тако су очврсле његове везе са Панчевом, и он је пред смрт све нама завештао, пошто је био сигуран да ћемо се о свему томе најбоље бринути."

Глигорић је био познат широм света, тридесетак година важио је за најбољег шахисту ван Совјетског Савеза, у којем су тада доминирали Ботвиник, Петросјан, Смислов, Таљ.

Победио је на трећини великих турнира на којима је учествовао, а било их је стотину педесет. Он је узор младим Панчевцима, који тек почињу да се такмиче и сањају о победама.

Глигорић није био само генијални шахиста већ и вишеструко интересантна личност. Одлично је играо фудбал и тенис, говорио десетак језика, а пред крај живота, после 80. године, посветио се компоновању и издао компакт диск.

Идеја Панчеваца јесте да његов легат буде део туристичке понуде и место које ће посећивати и ђачке екскурзије.

rts.pancevo@rts.rs  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се