Пчињски округ погодан за органску производњу

У Пчињском округу, органска производња успостављена је на двадесет газдинстава. Горан Тасић из Корбевца је навећи произвођач органског воћа у округу и први који је за ту производњу добио цертификат.

Горан Тасић, произвођач органске хране из Корбевца, компост је припремио пре десет месеци по европским стандардима и употребиће га за третирање биљака и земљишта. У органској производњи, у просеку, по корену биљке потребно је 6 до 8 килограма ђубрива.

Треба уложити много труда, каже Тасић. Много је посла, све се ради ручно, а не исплати се много.
Органску производњу засновао је пре три године и од тада повећава приносе ароније, малина, купина, дуња, јабука. Део предаје откупљивачима, а од остатка прави лековите производе.

"Органску храну продајемо искључиво у околини нашег места", каже Слађана Тасић. "Људи су заинтересовани, али још нису у току, пошто још не знају шта је органска храна."

Тасић прати новине у производњи, посећује семинаре у земљи и иностранству. Први је у Пчињском округу добио цетрификат за органску производњу.

Има доста произвођача који желе да се баве органском производњом и у Пчињском округу су за то добри услови Сузана Јеркић, из ПССС у Врању:

"Потребно је да имају просторну изолацију, потписан уговор са цертификатском кућом и да полако прелазе у конверзију."

Органска производња у Пчињском округу највише је заступљена у општини Босилеград, десетак газдинстава бави се сточарством и производњом биљака. У врањском крају и Трговишту органски се производи воће и поврће.

rts.vranje@rts.rs

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво