Читај ми!

Ко ће управљати нишком тврђавом

Нишка тврђава, због испреплетених надлежности градских управа, јавних предузећа и установа, нити је довољно заштићена нити презентована. Тврђава, културно добро од великог значаја, саграђена је у 18. веку, на остацима античког односно средњовековног утврђења.

О томе да ли ће нишка тврђава бити дата на управљање Туристичкој организацији Ниш требало би да одлуче одборници Скупштине града, али ће последњу реч дати држава.

Позната слика тврђаве на коју су Нишлије поносни. Али слика тврђаве је рецимо и улаз у београдску капију који је годинама сакривен иза пијачних тезги.

Слику београдске капије снимили смо захваљујући спретности нашег сниматеља који је морао да прескочи закључану ограду. Тако ће бити до 2016. до када пијаца има уговор о коришћењу простора поред тврђаве.

Власник тврђаве је држава а њоме управља град. У пракси су за различите сегменте задужена различита предузећа, управе и установе. Директор Туристичке организације Урош Парлић сматра да је крајње време да тврђавом руководи једна установа.

"У том лавиринту администрирања ко је за шта одговоран и на који начин, вероватно свако користи тај вакуум", каже Урош Парлић,
директор Туристичке организације Ниш. "Имамо много тога што би морало под хитно да се санира, сам бедем тврђаве на пример, а и многа тога што ми могло у културолошком смислу да се поправи."

Због великог историјског значаја, у тврђави ништа не би требало да се ради без сагласности Завода за заштиту споменика културе.

"Постоје људи који заиста озбиљно приступе ономе што ми као услове пропишемо за коришћење непокретног кулутног добра", наглашава Елена Васић Петровић, директорка Завода за заштиту споменика културе у Нишу. "Постоје и они који се уопште не обрате, па онда морамо да реагујемо по службеној дужности, што је много компликованије."

И док су страни туристи изненађени што се улаз у тврђаву не наплаћује, за Нишлије је тврђава, пре свега, оаза у центру града.

Републичка дирекција за имовину још није одговорила на захтев града да управљање тврђавом препусти Туристичкој организацији. како РТС сазнаје, захтев се тренутно налази у Министарству културе,које мора да да своје мишљење.

rts.nis@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије