Читај ми!

Путевима српске војске у Великом рату

Експедиција "Сафари клуба" из Ниша, која је из тог града пре две недеље кренула "Путевима српске војске у Првом светском рату", допутовала је у Врање. У склопу обележавања стогодишњице Великог рата, дванаесточлана група обишла је многа значајна, историјска места у Србији, Црној Гори, Албанији, Грчкој и Македонији.

Кретали су се путевима славе и страдања. После 15 дана ходочашћа кроз места на којима су страдали српски војници, поново су у Србији.

"Имали смо различита искушења, пут је дуг, прошли смо пет држава. Међутим, заједно успут смо решавали све проблеме, и мислим да смо обрадили све тачке", каже Власта Станојевић, вођа експедиције.

Обишли су око стотину споменика, Кајмакчалан, Зејтинлик, острво Видо. Нека места су видно обележена, представљају право културно-историјско благо, нека потпуно запуштена. Од видео материјала направиће документарни филм.

"Најјачи утисак на мене јесте оставио Кајмакчалан, тамо као да борба и даље траје. То је једно стратиште где је још увек разбацана опрема по целом том пољу", каже Горан Станковић.

"Спремамо се већ годину дана за ову експедицију, верујте да смо наишли на много тих детаља који су нас толико изненадили да једноставно нисмо могли ни да очекујемо да ћемо то срести и наћи, поготово што се ради о једном великом страдању", каже Радош Милошевић, Сафари клуб.

Међу 12 чланова експедиције су три жене и Рус из српско-руског хуманитарног центра.

"Невероватно, то не можемо ми са ове тачке и са овог места да замислимо како су они пролазили тај пут и у каквим мукама су им испадале душе", каже Митра Станковић.

Експедиција је у Врању посетила Спомен собу у касарни "1. пешадијски пук књаза Милоша Великог", даље настављају пут Сурдулице и Прокупља, до Ниша.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво