Читај ми!

Повећан број пацијената на дијализи

Пре десет година у лесковачкој Општој болници на дијализи је било 98 бубрежнох болесника, а данас их је 40 одсто више. Двадесетак обрађених пацијената чека трансплантацију, толико је и оних који су у протеклих неколико година добили нови бубрег.

Нови бубрег, нови живот, каже четрдесетосмогодишњи Горан Михајловић из Горњег Стопања код Лесковца коме је пре 11 месеци у Нишу урађена кадаверична трансплантација. Сада се осећа добро.

"Сада се слободно крећем и идем редовно на контроле, сваког месеца у Ниш. Бубрег ми је добар", каже Горан.

Четири године је био на хемодијализи. После пресађивања одахнула је и породица која му је највећа подршка.

"Сада је добро. У односу на хемодијализу ово је стварно други живот", каже Тања Михајловић, супруга.

У Центру за дијализу лесковачке опште болнице за трансплантацију бубрега тренутно се обрађује шесторо пацијената док осамнаесторо њих после скоро годину дана припрема за пресађивање чека позив из Клиничких центара. На том списку је и Горан Петровић.

"Два пута су ме позивали за трансплантацију. Из Београда и из Ниша, али сам отпао, јер се један од резултата није поклопио. Чекам нови позив", каже Горан Петровић.

У Дијализном центру са 28 места који је пре четири године добио нову зграду са најсавременијом опремом и методама лечења ради се у две смене.

"Пацијент који је на хемодијализи везан је за апарат по пет сати, два до три пута недељно и о њему медицинско особље брине као да је члан породице. За сваки савет и помоћ смо ту", каже Братислав Николић, главни медицински техничар.

Пре три деценије ендемска нефорпатија која се још увек истражује била је у лесковачком крају са 30 процената водећи узрочник хроничне бубрежне инсуфицијенције. Сада су то хипертензија и дијабетес. Овде се тренутно дијализира 110 пацијената и још 30 у кућним условима.

"Годишње поставимо око 50 централних венских катетера за хитну хемодијализу, а ти пацијенти касније прелазе на артеријско-венске фистуле или на перитонеумску дијализу тако да је велики број пацијената односно велики пораст броја бубрежних болесника", каже др Слађана Станковић, начелница Неоролошке службе са Центром за дијализу.

Пацијенти који су на перитонеумској дијализи од недавно више не морају да одлазе у Ниш за замену међукатетера. Та и друге интеревенције обављају се овде како би се што више олакшало болесницима.

   

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво