Читај ми!

Улични ерски кабаре

У Чајетини и на Златибору одржан је 7. Улични ерски кабаре, манифестација настала у част ерског хумора, коју организују чајетинска библиотека, културно-спортски центар и туристичка организација. У склопу кабареа је и конкурс за најбоље афоризме који је ове године за тему имао југоносталгију, а учествовали су афористичари из пет земаља бивше Југославије.

Музиканти и кловнови, кафанска атмосфера, као у сваком кабареу, иако су кишни облаци улични преселили у дом културе, понека ерска зврчка и анегдота и 47 афористичара који су се потрудили да југоносталгија остане неизлечива, јер су, како кажу, у прошлим временима толико жалили да и данас плачу.

"Све се ради по закону, али треба неког и познавати. Не туците своју децу, она ће вам враћати дугове", каже Слободан М. Стефановић афористичар из Београда, 1. Награда.

"Биће славе Јогославе, доћи ће опет време да се споје наше земље", каже Абдурахман Халиловић из Ријеке 2. Награда.

У престоници ерског хумора у чијем речнику важи да је сатира оно што сатире људе, а морално оно што се мора, кабаре је нашао погодно тло управо као наставак вишевековне традиције оштрења ума и језика.

Снежана Ђенић директор Народне библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" из Чајетине каже да је познато да су људи ужичког краја познати по бистрини ума и живом духу и да се њихове досетке сматрају посебним интелектуалним достигнућем народног духа.

"Ту друштвену и културну посебност људи уочили су и многи путописци и истраживачи, тиме се бавили у научним радовима и сакупљањем "ерских мудролија" стварајући тако трајни траг у културној баштини српског народа", каже Снежана Ђенић.

Ерски хумор уписан је пре две године и у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа при Етнографском музеја, а традиција ерског надмудривања и надигравања је непрекинута, не само у сатиричним круговима већ и свакдневном животу.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво