Читај ми!

Миокус, реновирана само једна кућа

Од 34 куће у Миокусу које је Добрава поплавила средином маја, до сада је реновирана само једна. Боље услове за живот породици Враштановић, чији је дом двадесет дана био у води, обезбедила је Фондација "Хумано срце Шапца".

У приземљу куће Милутина Враштановића, зидови су још пуни воде. После више од два месеца, његова породица, поново је заједно у свом дому. Фондација "Хумано срце Шапца" реновирала им је и адаптирала простор на спрату.

"Скочили смо са овог спрата који је уређен и евакуисани смо чамцем. Осећања су била помешана, несигурност, неизвесност, нисмо знали шта ћемо и како ћемо даље", прича Маја Враштановић. "Захваљујући Ружици Поповић ми сада имамо поткровље, тј. полуспрат. Сада смо комплетни, задовољни, заједно на окупу, и то је оно што је најважније."

За само месец дана, реновирано је и опремљено 80 квадратних метара. За адаптацију поткровља, Фондација "Хумано срце Шапца" обезбедила је више од 850.000 динара.

Хуманост и јесте апсолутна солидарност са људима који су у невољи и проналажење начина да се проблеми реше, наглашава Ружица Поповић, председница УО Фондације "Хумано срце Шапца": "Ако не можемо да победимо снагу природе, можемо да пружимо једни другима руку и да помогнемо."

Већина мештана Миокуса, вратила се у своја домаћинства. Три куће у селу још су празне.

"Немам ни тањира, ни виљушке, ни кашике", каже Десанка Четник из Миокуса. "Ништа немамо, све нам је уништено."

У кући Станка Враштановића, остали су само мокри зидови. Срушена му је летња кухиња и уништени пластеници. Он се нада да ће држава испунити обећање, и да ће се у кућу уселити пре зиме.

Мештани Миокуса, кажу да су до сада добили хуманитарне пакете са намирницама, храну за стоку, семе за пресејавање и нафту.

"Финансијска помоћ још није стигла, што је најнеопходније", каже председник Месне заједнице Миокус Саша Враштановић.

За већину становника Миокуса, пољопривреда је једини извор прихода. Поред кућа, у селу је уништено или оштећено око 500 хектара обрадиве земље.

rts.sabac@rts.rs

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво