Читај ми!

У лозничкој општини више од 350 клизишта

У лозничком крају Комисија за процену наставља пописивање штете, а највише посла је, на процени оштећења насталих због клизишта. Претходних дана број клизишта се удвостурчио. Највише клизишта је у Бањи Ковиљачи.

На подручју лозничке општине евидентирано је више од 350 клизишта.

Домаћинство Слободана Митровића у Бањи Ковиљачи је са још 130 пријављених локација у овој месној заједници угрожено клизиштем. Због поткопаних темеља, попуцалих носећих стубова и зидова кућа није безбедна за становање.

"Верујте ми да је тешко сад и срушити те објекте, а не градити, тако да видећемо још шта буду стручњаци порценили мора се тога придржавати", каже Слободан.

Комисија је до сада евидентирала десетак кућа које више нису употребљиве.

"Ујутро око 7 је почело и увече до пола шест смо се иселили, сви комплетно из куће. Страшно је било, у току дана сам осећала вибрације и нон-стоп пуцкање", каже Бојана Радић из Бање Ковиљаче.

"Није пре уопште било, е сад кад је она вода била онда је кренуло. Раније се није нигде показивало нигде ништа", каже Миленија Тодоровић из Бање Ковиљаче.

До сада су из пет домаћинстава угрожених клизиштима породице исељене.

"Свака друга кућа није више за употребу тако да су домаћинства морала да их напусте. Свакодневно добијамо и нове пријаве клизишта у Бањи", каже Станимир Везилић, председник савета Месне заједнице Бања Ковиљача.

На критичним местима неопходно је урадити геомеханичка испистивања ерозивног терена и пројекат санације.

"Има доста активних клизишта и сви власници кућа не би смели да поткопавају клизишта, нарочито у ножици клизишта  да оно не би кренуло и да не би угрозило објекте", каже Данило Марковић, председник градске комисије за клизишта.

Локална самоуправа разматра локације за доделу бесплатних плацева породицама чији објекти више нису за становање, како би заједничким ангажовањем са државом изградили нове куће.

rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије