Читај ми!

Протест радника "Првог маја" у Пироту

Неколико стотина радника фабрике "АХА Мура - Први мај" у Пироту, напустило је погоне и протестном шетњом упутило се ка згради Општине. Они захтевају да их прими председник општине Владан Васић, кога сматрају најодговорнијим за лошу приватизацију "Првог маја".

Из производних хала, радници Првог маја-АХА Мура, изашли су данас на пиротске улице и упутили се ка згради локалне самоуправе. Неколико стотина радника прве смене незадовољно је што плате у Првом мају касне и што се након проглашења стечаја у словеначкој Мури још увек не зна судбина пиротског текстилног гиганта.

"Радим 30 година. Остала сам да радим и даље, а уствари ми смо преварени. Немамо другог избора него да тражимо од општине да реши то. Други разлог је што се поводом новонастале ситуације - стечаја,  нама нико не обраћа. Дошли смо пред општину. Тражимо да изађе Владан Васић, који је одговоран за приватизацију, поред осталих, који је између осталих у својој предизборној кампањи наступио са чињеницом да је наводно успешно приватизовао "Први мај". Сада желимо да дође и да нам  се обрати", кажу радници.

Пошто је председник општине Владан Васић био на службеном путу, представнике радника примио је Александар Ћирић, потпредседник Скупштине општине Пирот. У локалној самоуправи одбацују оптужбе радника да су криви за лошу продају Првог маја и наглашавају да ће помоћи радницима.

"Локална самоуправа је сигурно на вашој страни и покушаћемо све што је у нашој надлежности да овај проблем решимо заједно, али ми овај проблем не можемо да решимо без Вас. Апел је да се вратите у фабрику, не морате од данас, али крените од сутра да радите. Најгоре решење је да престанете да радите. Шаљете лошу поруку и министарству и новом инвеститору", каже Ћирић.

Већи део пиротског Првог маја 2012. године продат је словеначкој комапанији АХА Мура за нешто више од 2 милиона евра. Нови власници преузели су обавезе да инвестирају 11 милиона евра и запосле 1.300 радника. За узврат од државе Србије добили су 6,6 милиона евра субвенција. За овај новац Држава је узела гаранцију са роком важења до 2016. године. Пре десетак дана, у компанији АХА Мура, проглашен је стечај.

Судбина Првог маја из Пирота, сада је неизвесна, а менаџмент и локална самоуправа очекују да буде решена у преговорима надлежних министарстава Србије и Словеније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара