Читај ми!

Мештани против отварања рудника

Мештани подјастребачког села Јабланица, организовали су други пут, протест поводом најављеног отварања рудника зеолита на тридесетак метара од кућа. Површина од 68 ари, на којој је планиран ископ у власништву је фирме "Контрактор" из Рипња.

Због најављеног отварања рудника зеолита у селу Јабланица, мештани организовали протест.

Компромиса нема, кажу мештани. Оформили су кризни штаб и даноноћно чувају прилазе селу како би предупредили било каква ископавања.

"Поподне 30. маја поподне покушали су тешким машинама и булдожером да уђу на посед", каже Зоран Петронијевић.

Покушај инвеститора да почне са експлоатацијом зеолита, је спречен. Житељи 220 домаћинстава Јабланице истичу да су тридесетогодишњим самодоприносом изградили инфраструктуру и побољшали квалитет живота у неколико подјастребачких села.

"Једноставно се не миримо са тиме да неко сада дође са стране зарад личних интереса и наруши континуитет живота који овде имамо", каже Дејан Минић.

"То ће власник за коју годину да прода ко зна коме, а наши унуци и праунуци има да муче муку", каже Живан Лукић.

Инвеститор је истраживања започео пре седам година, а прошлог лета добио потребне дозволе од Министарства за рударство и енергетику. У пројекат је уложио велика средства тако да од отварања рудника не одустаје.

"Наша земља увози преко 95 процената зеолита из Мађарске, Словачке, Румуније и са Косова.Са зеолитом из Јабланице би преполовили увоз. Заузели смо осмину од укупне локације под овом  рудом. Због тога приговори да ће ту бити мнирања, буке, клизишта немају основе", каже Мирко Максимовић, власник предузећа "Контрактор".

Градоначелник Крушевца Драги Несторовић каже да према садашњем решењу, место на коме би се отворио рудник је у самом центру насеља.

"Имајући у виду мањкавости приликом добијања решења, учинићемо све да нађемо најбоље решење и да обе стране буду задовољне", додаје Несторовић.

Позив Градске Управе на разговор скоро годину чека и инвеститор. На инсистирање садашњег градоначелника, а у својству бившег протестима је присуствовао и министар одбране Братислав Гашић који је упознат са овим проблемом.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво