Читај ми!

Отварањем етно-села оживео читав крај

Села која одумиру и млади који из њих одлазе проблем је са којим се Србија већ деценијама сусреће. Прича о сестрама Кнежевић које су у Латковцу, надомак Александровца, отвориле етно село, буди наду да ствари могу бити и другачије.

У Латковцу, надомак Александровца, сестре Тања и Сања Кнежевић отвориле е су етно село.

На прадедовском имању у латковачком засеоку Каврићи, уз подршку родитеља и најстарије сестре Ане, оживеле су је пре осам година отварањем етно села.

Обновиле су куће , направиле библиотеку, етно дућан и ресторан, а престоницу,  у којој су стекле звање археолога и дефектолога, завек замениле Слатковцем , како село од милоште назваше гости. И нису се, кажу, покајале.

Сања Кнежевић, извршна директорица Етно села Латковац каже да је мислила да неће имати такав квалитет живота као што је имала у велеграду, али да сада види да је он овде на селу заправо много бољи и богатији него што би то можда био у Београду или било где другде.

"Слатковац је место на које долазе дивни људи, пуно уметника, у којем се дешава пуно фантастичних садржаја. Слатковац живи своју ренесансу и ми смо му то омогућили, а са друге стране он је нама омогућио толико тога, и толико испуњен живот да сваки члан моје породице овде живи своју бајку и ми заиста уживамо", додаје Сања.

Пре десет година, по завршетку Тањиних студија Дефектологије и стицања звања специјалног педагога родила се и прва идеја о обнављању села. То је уз  пословну понуду Центра за социјални рад и пресудило да остане у родној Жупи.

"Латковац је веома битан део мог живота. Да није њега ја бих вероватно одавно већ отишла из Александровца. Посао који радим у Центру за социјални рад није нимало лак. Да није Латковца и
свега што се овде дешава не знам да ли бих поднела свакодневне притиске. Када дођем с посла и када уђем на ову капију то је просто мој неки нови универзум где ја црпим сву позитивну енергију да бих могла да издржим све са чим се срећем у животу. Сви ти дивни људи који долазе овде, које упознајемо, пуно пријатеља које смо стекли , незаменљиво је", каже Тања.

Летња сцена над језерцетом место је бројних културних дешавања: сликарске колоније, фестивала Звуци сећања и Етновизије, на којој се у изворном стваралаштву такмиче најмлађи из читавог Расинског округа.

"Ми смо редовни учесници свих културних и друугих манифестација у овом предивном амбијенту, а кад деца изразе жељу и мимо тога дођемо и овде организујемо певачке, играчке и рецитаторске пробе. Деца овде проналазе инспирацију. Дивно нас дочекају па нам није проблем да у доброј атмосфери одрадимо све оно што смо испланирали", каже Миодраг Шароњић, руководилац КУД "Грозд" из Александровца.

Буђењем природе Латковац ће заблистати у пуном сјају. Шетње живописном околином, брање лековитог биља, шумских плодова, бављење спортом и рекреацијом, радионице старих заната, обилазак оближњих манастира, средњовековног  града Козника и бројних винарија, само су
 део понуде Етно села које најбрже заволе деца.

Четворогодишњи Урош Мирковић из Београда, најмлађи је потомак лозе Кнежевића. Тетке , бака Ружа и деда Драган о њему у Латковцу брину већи део године.

"Волим Латковац јер у њему имам пуно другара са којима се играм и котрљам по трави. Има и пуно животиња. Ту су коке, кобила Лили и коза Цана. Помажем деки да их храни", каже Урош.

Огроман труд који је Сања уз подршку породице уложила на оживљавању села, које данас располаже са 25 лежајева,  и афирмацији читавог жупског краја донео јој је прегршт признања у Бриселу, Бечи и Београду, а након осам година, на предлог мештана Латковца и у Александровцу.

Председник МЗ Латковац Александар Ракић каже да је етно село допринело да Латковац постане бренд препознатљив, не само у Србији, него широм Европе.

"Село је добило могућност да се прошири, развија. Сања је у Латковац довела људе са разних страна и меридијана и ми смо јој на томе захвални. Захваљујући њој мештани своје производе  воће, слатко, дуње, мед сада пласирају у етно село без одласка на пијацу у Александровац. У шали кажу ако вас признају у свом селу онда је то прави успех, све остало је мање више важно", каже Ракић.

Сања Кнежевић каже да је њена највећа награда то што су данас овде где јесу.

"Уживамо у етно селу које сам уз помоћ породице, јако великим радом и трудом, са пуно љубави, ентузијазма и позитивне енергије створила од запустелог засеока. Кад се сетим како је све изгледало пре само осам година знам да смо сви заједно, као породица, направили једну заиста јако добру ствар и да смо заиста успели", додаје она.

Бројна дешавања у Етно селу учинила су Латковац центром културних дешавања у Александровцу, а покретање кулинарских радионица и органске производње хране, најављене за ово лето, можда им донесе и звање жупске гастро престонице.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се