Читај ми!

Српске народне клетве

У богатој ризници културе и традиције нашег народа своје место имају и клетве, које се вековима усмено преносе и допуњавају. Клетве које је сакупио и објавио проф. др Миливоје Р. Јовановић потичу углавном са простора Централне и Југоисточне Србије, у којима се до данас задржало веровање у чудесну моћ магије.

Пет година је редовни члан Српске краљевске академије научника и уметника ослушкивао народ. Бележио је оно што се генерацијски преноси с колена на колено, углавном међу женама које и највише куну, било да су мајке, супруге, девојке или сестре.

Мушкарци ређе користе клетве, али се верује да су оне које изрекне отац - најтеже.

Магијска снага речи, верује се, може да стигне човека, па се у клетвама често користе камен, вода, огањ и гром. Прети се змијама, вуком и гавраном, а застрашује губом, кугом и јектиком.

После 20 издатих наслова и четири деценије књижевног рада, професор Јовановић, прошлогодишњи добитник Златне значке Културно-просветне заједнице Србије, спрема књигу о веровањима нашег народа у змајеве који живе на српском Олимпу, планини Јастребац.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

  

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво