Читај ми!

На клик до здравља

Особе оштећеног слуха од недавно могу добити све информације о превенцији најчешћих болести. Сајт на адреси naklikdozdravlja.com отворен је у сарадњи са Градском организацијом глувих и наглувих у Нишу.

На сајту на naklikdozdravlja.com особе оштећеног слуха могу преко видеоклипова на знаковном језику да сазнају све о превенцији и раним симптомима 20 најчешћих болести. Ту су информације о анемији, различитим карциномима, гојазности, дијабетесу.

Председник градске организације глувих Милосав Јовановић каже да је на овај начин олакшана комуникација са лекарима.

"Сад кад имају овај сајт имају мање проблема када оду код лекара и да му на пример кажу - докторе мене боли глава, а пре тога су се о томе обавестили на веб сајту", каже председник Градске организације глувих и наглувих Милосав Јовановић.

Сајт ради четири месеца. Отворен је уз помоћ ресорног министарства како би се отклонили проблеми које глуви и наглуви имају у остваривању примарне здравствене заштите.

"Глуве и наглуве особе разумеју само 20 одсто појмова. Зато смо морали да избацимо све медицинске термине и да сведемо то на најједноставнији начин. После тога је тумач све то морао да преведе на знаковни језик", каже Славенка Динић, координатор пројекта.

С обзиром на то да у нашим болницама нема тумача знаковног језика, едукација и разумевање болести је веома важно за ове особе.

"Циљ нам је био да укажемо колико је неко обољење значајно, шта они сами могу да ураде да спрече то обољење и да избегну неке навике у животу. Фокусирали смо се на превенцију", каже 
председник УО Удружења Медикал старт ап Слађана Вучковић.

Према званичним подацима у Нишу живи 355 глувих и наглувих особа, али се процењује да је њихов број три пута већи.
 

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара