Читај ми!

Дотрајале фасаде опасност за пролазнике

На многим старим зградама у центру Панчева нису реновиране фасаде, што нарушава лепоту старог градског језгра, али и представља опасност за пролазнике, јер се дешава да отпадају делови малтера. Власници често немају новца за реновирање.

Лепе старе фасаде одлика су старог градског језгра Панчева, међутим, многе од њих нису реновиране и пропадају, а пролазници су упозорени на делове који отпадају.

Најновији такав случај десио се на згради које је претходних година враћена реституциом Српској Православној цркви, а у њој се налази неколико изнајмљених станова и локала. Реаговала је инспекција.

"Ми смо одмах изашли на терен, ставили траку да укажемо пролазницима на опасност и наредили власнику да обезбеди зграду и околину од даљег опадања фасаде", рекао је секретар Секретаријата за инспекцијске послове Милован Ћирковић.

Велики број тих зграда, па и ова која је угрозила безбедност пролазника, под заштитом је државе, а услове и сагласност за њихову реконструкцију даје Завод за заштиту споменика.

"Ми смо у више наврата упозоравали на лоше стање те зграде. Последњи пут смо 2010. године дали услове за њену реконструкцију. Наш део посла смо урадили, сад је на власнику да то одради", каже директорка Завода за заштиту споменика Душанка Антонијев Стајић.

Зграда, којом је газдовао град Панчево, у тренутку враћања Православној цркви већ је била у лошем стању. За комплетну реконструкцију потребан је огроман новац, што црква нема, али се морају предузети основни кораци заштите.

"Ми смо већ позвали човека који ће поставити скелу, а онда ће доћи и стручњаци да сниме како изгледају фасаде, нарочито украси око прозора, јер се они морају остругати, па кад се буде урадила комплетна реконструкција, вратити у првобитно стање. За сад имамо толико новца, а за комплетне радове морамо тражити финансијску помоћ", каже старешина Успенске цркве Радослав Милановић.

Како лепо могу да изгледају старе фасаде, кад има новца за реновирање, сведочи некадашњи хотел "Слобода", који је пре неколико месеци коначно добио пристојан изглед, и такозвана "Штапска зграда", где се радови управо завршавају.

Католичка црква, којој је такође реституцијом враћен тај објекат, пронашла је средства за обнову, што ће самом центру Панчева вратити стари сјај.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се