Читај ми!

Интернет зависност све присутнија

Савремене технологије осим добробити, донеле су и проблем зависности као последицу неконтролисаног коришћења интернета. Међу корисницима је, према истраживањима, око 15 одсто људи који имају тај проблем, а углавном су то основци узраста од 11 година, али и стари између 40 и 60 година.

Сви који проводе више од 30 одсто слободног времена користећи рачунар, имају све предуслове да постану интернет зависници. Највише их је код деце школског узраста. Готово да нема основаца који не играју неку од компјутерских игрица.

Најчешћи одговори међу ученицима петог разреда Основне школе "Димитрије Туцовић" је да дневно играју игрице од једног сата до два, па чак и три сата. Само једна девојчица је потврдила да никада није играла игрице, и да воли да се дружи са вршњацима у природи. Има оних који, осим игрица, воле да раде задатке, и да примењују оно што науче на часовима информатике. Већина их је свесна да то није добро за здравље.

Један дечак је чак потврдио да се у последње време одвикава од коришћења интернет, јер је дневно играо и по три сата игрице.

Родитељи уз помоћ наставника покушавају колико је могуће да ограниче време које деца проводе  уз рачунаре.

Данијела Кувекаловић, лекар по струци каже да своје двоје деце контролише, и дозвољава да највише сат до сат и по проведу играјући игрице. Мишљења је да је најважније бавити се децом и додаје да код куће свакодневно проводи време у разговору са децом, што сматра и најважнијим у њиховом одрастању, како би на време указала на све последице прекомерне употребе рачунара.

"И моја деца играју игрице, али покушавам да то буде кратко време, и онда им проналазим едукативне садржаје попут занимљивости о животињама, о природи, али и да пронађу нешто везано за школско градиво, а што не могу да прочитају у књигама", каже Гордана Спасојевић, просветни радник.

"Наставници могу да помогну деци тако што ће ученицима дати задатке да ураде преко  интернета, и да то време које проводе крај рачунара претворе у време за учење", каже Алекса Попадић, наставник  Основне школе "Димитрије Туцовић."

Родитељи и наставници примећују код деце недостатак кондиције и спретности, јер су према резултатима, које постижу у брзини трчања, далеко испод норматива за одређен узраст.

"Они више између себе не комуницирају речима већ само писањем. Информатичка писменост је неопходна, али је врло важно ставити тачку, јер када дође до знака узвика онда је већ касно", каже директорка школе "Димитрије Туцовић" Драгана Ђуровић.

С обзиром на то да се не прати систематски зависност од интернета, тачних података о броју зависника нема. Али на основу анкете коју је спорвело саветовалиште "Ентера" у само два разреда једне средње школе, 3,6 одсто је интернет зависних ђака. Уз помоћ психолога и породице, могуће је да се проблем реши.

"Најпре разговарамо са особом која има проблем зависности од интернета, при чему правимо процену и онда на основу тога дајемо предлог третмана, који траје од шест месеци до годину дана. У досадашњем раду имали су највише интернет зависних на терапији, узраста 11-12 година, али и дете од три године које је вриштало када га помере од рачунара. Наравно у том случају су разговарали са родитељима и помогли да реше проблем. Интернет зависних има и у четрдесетим, али и код оних који имају и више од 60 година", каже Ружица Маџаревић, психолог саветовалишта "Ентера".

Зависност од компјутера ствара и друге здравствене проблеме.

"Ми примећујемо да већ при поласку у школу, све више имамо децу са проблемом развоја и статике кичме, проблем прекомерне телесне тежине, али и све чешћу потребу деце за ношењем наочара", каже директорка Дома здравља у Краљеву Мирјана Крчевинац.

Према мишљењу стручњака први и основни корак је да родитељи што више слободног времена проводе у разговору са децом и тиме их на време науче да правилно користе рачунар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара