Читај ми!

Због грејања на суду

Јасмина Мељников из Панчева у свом стану већ десет година не користи услуге Јавног комуналног предузећа "Грејање" и зато не плаћа рачуне, али у предузећу кажу да је то противзаконито и да ће судским путем намирити своје услуге иако их она не жели.

Јасмина Мељников сваког месеца добије рачун за грејање у износу од 5.577 динара иако су јој радијатори хладни.

Једноставном рачуницом она је закључила да јој је много јефтиније да за загревање стана користи пећ на струју и зато је још 2004. године поднела захтев за искључење са система централног грејања, али у јавном комуналном предузећу су јој рекли да она без обзира на све мора да плаћа фиксни део рачуна од 30 одсто.

"Све ово доживљавам као велики јавашлук и непоштовање одлука и Устава Републике Србије. Како је могуће да од мене траже да платим нешто што не трошим, а о њиховим паритетима најбоље говори то што за струју плаћам шест и по хиљада, а за грејање које не користим стиже ми рачун од 5.577 динара. Проблем је што се они генерално не мешају у свој посао", каже Јасмина Мељников.

У Панчеву око 20 породица води судски спор са комуналним предузећем, јер не желе да користе и да плаћају грејање на гас, али у ЈКП "Грејање" тврде да је то њихова законска обавеза.

"Сви су они дужни да да плаћају најмање фиксне трошкове који износе 30 одсто од укупног износа рачуна. Раније је тај износ био 15 одсто, али је градском одлуком из 2010. године двоструко повећан и ми само спроводимо ту одлуку", каже директор ЈКП "Грејање" Миодраг Лазић.

У Градској управи сматрају да станари имају право да сами одлуче на који начин ће се грејати.

"Одлука по којој су станари морали да плаћају рачун за грејање без обзира да ли га користе је промењена пре четири године, јер смо изгубили неке тужбе на Суду. То значи да ако је неко искључен са система централног грејања нема никакве обавезе према овом предузећу", тврди Предраг Патић, члан Градског већа задужен за комуналну област.

У одбрану своје суграђанке стало је удружење грађана "СПАС" које је упутило жалбу републичком Министарству за локални развој и одговор ће како кажу чекати до краја месеца.

"Ако не добијемо позитиван одговор ми ћемо сву нашу докумантацију која је веома обимна послати за Стразбур, јер сматрамо да је све ово што се догађа у нашем граду противуставно", каже председник Удружења грађана "СПАС" Богица Стакић.

Јамина Мељников је одлучна у намери да не плати ни динар од укупно 506 хиљада колико од ње потражује ЈКП "Грејање", јер у последњих десет година није потрошила ни кубик гаса и нада се да то неће морати да доказује пред међународним судовима.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара