Читај ми!

Јесења сетва у шабачком крају

Јесења сетва у шабачком крају почела је са закашњењем, јер се берба кукуруза одужила, и ратари користе лепо време да што пре заврше радове. Ове јесени ће се, према проценама, пшеницом засејати 4.000 хектара мање него лане.

Да није било кише, обрада земље била би врло тешка, кажу задовољно ратари, који  летње време у октобру користе да земљу на појединм парцелама уситне само тањирањем. Ове јесени  засејаће укупно 25.000 хектара озимих житарица, од чега је четвртина намењена за сточну храну.

Ратари наводе да је сетва све скупља и да се због тога смањују парцеле пшенице.

"Све је скупље него прошле године, поготово репроматеријал, семенска роба и не толико", каже Синиша Берић из Богатића. "Ђубриво је скупље, ретко ко ће применити пуну агротехнику."

Породица Берић увек користи декларисано семе. Имају и огледну парцелу, ове јесени за 22 сорте пшенице. Стручњаци указују да ратари  годинама користе исти сортимент.

"Распитивали смо се на више места, не знам зашто се сортимент ове године смањио, ваљда ће наредних година бити боље. Упозоравали смо на то", каже Гордана Рехак из ПСС Шабац.

Због кризе, произвођачи неретко користе семе из амбара што се касније одражава на приносе.

"Ко је научио да ради како треба, купује дорађено семе, они који раде по старом, сами запрашују. Не знам како је код осталих, код мене највише траже сорту Симонида", каже Мишко Богдановић, власник пољопривредне апотеке.

За неколико дана у четири општине шабачког краја сетва је завршена на 20 одсто површина. Стручњаци се надају да ће се важан посао окончати пре новог таласа падавина.

rts.sabac@rts.rs

+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара