Читај ми!

Базилика код Црвене Реке ће бити сачувана

Ранохришћанска базилика на Коридору 10, код белопаланачког села Црвена Река, биће заштићена, али најпогодниja варијанта се још тражи, каже за Танјуг директорка Завода за заштиту споменика културе из Ниша Елена Васић Петровић.

Базилика из ранохришћанског периода, која је откривена на траси Коридора 10 код белопаланачког села Црвена Река, сигурно ће бити сачувана, али вероватно измештена на другу локацију, изјавила је директорка Завода за заштиту споменика културе из Ниша Елена Васић Петровић.

Васић Петровић, која је протеклих дана обилазила објекте у Пироту који су под заштитом државе, рекла је Танјугу да су све стране заинтересоване да се овај проблем реши на обострано задовољство.

"Ранохришћанска базилика из шестог века на траси Коридора 10, код села Црвена Река, свакако ће бити сачувана. У разговору са Коридорима Србије и осталим институцијама договорили смо се да се нађе решење за њено очување", нагласила је она.

Да ли ће бити конзервирана и изложена "ин ситу" или измештена на неку другу погоднију локацију остаје да одлуче службе Завода за заштиту споменика културе у Нишу као територијално надлежне, а то ће бити врло брзо.

Она наводи да постоји расположење свих да се проблем превазиђе и да се тај важан објекат сачува и презентује како би био доступан јавности и касније.

"Варијанта измештања трасе самог пута би угрозила остатак археолошког локалитета тако да бисмо ушли у ризик да се још више закомпликује ситуација око презентације и очувања објеката", рекла је Петровићева и оценила да је најбоље да се она измести.

Директорка Завода истиче да треба обезбедити средства за варијанту "за коју се будемо одлучили, а то ће највероватније бити измештање, и наћи некога ко ће успети да што ефикасније и квалитетније уради посао око измештања који није нимало лак".

Менаџер пројекта на овој деоници, коју ради грчка фирма "Актор", Зоран Коковић изјавио је Танјугу да највећи проблем на овом делу трасе није базилика, већ изненадна појава клизишта.

"Појавило се чак шест клизишта на овом делу трасе па нам предстоји обиман посао на решавању тих проблема. Клизишта су у фази испитивања и изналажења решења, на чему раде наши стручњајци", казао је Коковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво