Шест деценија Нишког симфониjског оркестра

Нишки симфонијски оркестар обележава јубилеј: 60 година од оснивања. Ових дана припремају гала концерт који није посвећен само тој годишњици, већ и обележавању 17 векова Миланског едикта, под насловом:"60 година класике у Константиновом граду

Нишки симфонијски оркестар обележава шест деценија постојања.

Договор са једним од десет диригената који ће са њима наступити на гала концерту, Зораном Станисављевићем. Познати звуци популарних мелодија, и оригинална идеја-без гостујућих солиста, са програмом искључиво за оркестар.

"Тако да је и по сензибилитету диригената биран програм, који је јако атрактиван, јако тежак захтеван, али веома и забаван и познат за публику, што је била некако и идеја, да једноставно то вече проведемо у добром расположењу", каже Станисављевић.

Нишки симфонијски оркестар данас је једна од најзначајнијих институција културе у Србији, и једини је такве врсте ван Београда. У оркестру раде 44 професионална музичара.

"Нас музичаре то и одржава, када радите посао који најбоље знате и умете, а притом, јер смо ми привилеговани од Бога, нама је то рецимо Бог подарио и ми то морамо дати", каже Владимир Везенковић, први обоиста Нишког симфонијског оркестра.

Станислава Алађозовски, концерт мајстор нишког симфонијског оркестра каже да је суштина добар концерт, јако леп осећај после концерта.

"Ми живимо за тај аплауз, живимо за те овације", додаје она.

Педагошким концерттима од ове године настављају мисију васпитавања нових генерација слушалаца. До сада је одржано19 таквих концерата.

"Стварно је прелепо чути овако дивне композиције уживо. Видимо како то све изгледа на сцени, покрете гудала, диригента",  каже један гледалац.

Наступали су широм света и угостили позната светска имена. Добитници су многобројних награда. Настоје да популаришу симфонијску музику, а једна од новина су променадни концерти.

Директор Нишког симфонијског оркестра Весна Братић каже да је то шанса за младе са факултета, из Музичке школе, да их публика чује и да на тај начин презентују себе.

До краја године чекају их Нишке музичке свачности, чији су и оснивачи, али и премијерни концерти. Увек са новим и атрактивним програмом за све поштоваоце и љубитеље уметничке музике.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236-588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара