Читај ми!

Боровнице, ниска цена за моћне бобице

У Босилеграду берачи незадовољни откупном ценом која је ове сезоне веома ниска. Конкуренција због беспарице велика, јер долазе и комшије из Трговишта.

Иако је квалитет овогодишње боровнице у околини Босилеграда добар, берачи нису задовољни откупном ценом, која је ове сезоне изузетно ниска.

На пијацама, килограм је између 500 и 700 динара, у Београду и хиљаду, а код откупљивача - боровница је неколико пута јефтинија.

Зато су многи, иако су се надали, остали без добре зараде. Они који би да попуне кућни буџет, зору данима дочекују на планини.

Конкуренција је због беспарице ове сезоне велика, јер осим берача из Босилеграда, долазе и комшије из Трговишта, па често овде у једном дану буде и по 500 берача.

''Набереш 30-40 килограма, то је три-четири хиљаде. Сипаш гориво у возило за хиљаду, хиљаду двеста, остане две до три хиљаде динара, што је мало. За нас двоје се не исплати више да се долази'', каже један од берача, Васко Георгијев.

Брање боровница је само на први поглед лак посао, јер је доста је спор процес. Један обучен берач дневно може да убере 10 килограма, а ако користи дозвољене ручне берачице и до 25 килограма овог плода.

На планини Црноок, на 1.900 метара надморске висине, боровнице нема много јер је страдала у пожару пре две године.

Деценију и по Новица Здравков живи од боровнице. Памти каже, када је у сезони зарађивао и по 2.000 евра. Ове године, због мањег рода и бројних берача, приход му је чак четири пута мањи.

"Боље је ово да се ради него да си на грађевини. Међутим, нисам задовољан откупном ценом. Прошле године била је 270 динара", каже Новица.

Нису задовољни ни откупљивачи, јер је боровница ове године јефтинија од малине, коју су плаћали 170 динара.

"Цена је почела са 108 динара, једне вечери је била 200, сада је 165 динара", каже берач Анка Котев.

Да би зарада била већа, неки су сами почели производњу слатке зимнице. У малој породичној фабрици у Боислеграду, сталан посао је тако добило 17 људи из краја.

Власник фабрике у Босилеград Иван Василев каже да сасвим нормално може да се живи ако се квалитетно ради и производи припреме како тржиште захтева.

Колико се са ових простора сакупи годишње шумских плодова тешко је рећи, као и то, колико је оних који у трци за већом зарадом оштећују грмове боровнице, користећи за бербу недозвољене чешљеве.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије