Читај ми!

Мостови који (не) плаше људе

Некада безбедни мостови на Ибру и Западној Морави, данас су у фази распада. У селу Сирча, инспекција забранила пре десет година да се један трули висећи мост употребљава. Мештани се тога не придржавају јер мост за њих значи егзистенцију.

Мостови у клисури Ибра и преко Западне Мораве углавном су грађени пре неколико деценија и данас су у фази распадања.

Нема дана да се на њима не догоди нека несрећа.

Преко трулог висећег моста којег једва држи напукла сајла, Душан Андрић из села Сирче свакодневно преводи на испашу стотинак коза и оваца.

На другу обалу Мораве, Душан не креће без секире. Пре него што стадо крочи на мост, он крпи рупе и мења труле даске.

Потом на мосту настане гужва. Негде на средини, стадо као да је пропало. Сајла се истегне готово до воде, само што се не прекине.

"Не бојим се. Навико сам. А и шта ћу... Ако се и срушимо у реку, умемо да пливамо и ја и овце. Преко моста овце пазе да им нога не упадне. Тако морамо, другог пута до пашњака немамо", објашњава Душан.

Стадо има више од четири тоне, теже је и од кола која овде купују по мери моста. 

"Ризикујем. Живот и јесте коцка, али без моста бих могао само да распродам оно од чега живим", додаје Душан. 

Инспекција је забранила да се овај мост употребљава још пре десет година. Нажалост, већина мештана тога се не придржава, јер мост за њих значи егзистенцију.

Председник месне заједнице "Сирча" Младен Васиљевић каже да мост сваког тренутка може да падне. "Не смем ни да мислим шта може да се деси, само гледам ко ће први да изгине", додаје Васиљевић.

Због пуцања сајле, недавно се удавила Миланка Чешљаревић, која је захваљујући скели на Ибру хранила породицу. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије