Читај ми!

Руски студенти у Куршумлији

Трагајући за новим туристичким дестинацијама, студенти руског универзитета у Белгороду, Ђавољу Варош и Пролом Бању пронашли су на интернету. Од тада, већ пету сезону за редом, гости из Русије радо су виђени у куршумлијском крају.

Аинура Буњатова и Владислав Омелијанук, студенти архитектуре из Белгорода у Русији, иако први пут бораве у Србији, пожелели су да науче српско коло.

Аинури је, како је рекла, било и тешко и лепо да научи српско коло: "То могу да поредим са мојим испитима на архитектури, где сам се сретала и са сложеним проблемима."

Владислав каже да му није било тешко и да је најважније да се правилно науче кораци.

И осталих 20 студената са универзитета у Белгороду, који овог лета бораве у Пролом Бањи, већ две недеље уче народне игре из Србије и, како су рекли, поносито носе српску народну ношњу.

"Ми разумемо српске обичаје и игре. Много је лакше начити их када се науче основе", истиче Викторија Репушкина, професор Универзитета у Белгороду. "Ми смо овде веома лепо прихваћени."

Првим корацима српских народних игара уче их чланови Културно-уметничког друштва "Бата Лацковић" из Куршумлије.

"Њихова позната руска упорност дошла је до изражаја и тиме су нама олакшали посао", каже Лела Чавић, кореограф. "Научили смо их основна српска кола - моравац, чачак, Жикино коло. Тражили су још, али је време било релативно кратко."

Туристички кластер и размена студената

Компанија "Планинка", домаћин руских студената, намерава да прошири сарадњу, посебно у области туризма, па су представници овог универзитета већ укључени у рад првог туристичког кластера Раданског подручја.

"Договорили смо побратимљење између наше општине и једне од њихових општина и размену студената", наглашава туризмолог Радован Танасковић. "Наши ће ићи на убрзани курс руског језика, имаћемо студената који ће код нас радити дипломске, магистарске и докторске радове."

Осим студената, Пролом Бању све више посећују и остали гости из Русије, којима планинска клима и лековита вода изузетно погодују.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво